EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

România ar trebui să adere la zona euro în 2015

“România ar trebui sa adere in 2015 la zona euro”, a declarat vineri (4 decembrie 2009) Misu Negritoiu, director general al ING Bank România, prezent la conferinta Challenges and Opportunities in Bilateral Cooperation during the Current Economic Climate, organizata la Bucuresti de Ambasada Norvegiei.

Cu toate temerile care mai exista inca in România fata de aderarea la zona euro, fata de costurile pe care le-ar implica aceasta aderare, România trebuie si poate adera in 2015 la zona euro, a spus Misu Negritoiu, care a adaugat: “Sunt unele persoane care considera ca ar trebui luate in considerare implicatiile aderarii.
Dar trebuie sa ne gândim ca sectorul privat deja plateste aceste preturi, chiar fara sa avem o flotatie libera a cursului de schimb. Sunt costuri in zona competitivitatii, pe care le platim si acum.

Cu o oarecare flexibilitate din partea UE si cu eforturile de rigoare din partea autoritatilor române de a aduce deficitele economice sub control am putea accede la zona euro. Am avea beneficii de credibilitate, pe care, daca o ai, poti obtine mai usor fonduri, dar si beneficii economice directe, daca ne gândim ca in zona euro s-a trecut mai usor peste efectele crizei.”

Întrebat ce s-a intâmpla daca FMI si ceilalti finantatori internationali nu ar elibera transele pentru România, Misu Negritoiu a spus: “Sunt sigur ca aceste fonduri vor veni. Poate vor veni putin mai târziu, dar vor veni cu siguranta.
Cu cât mai devreme sosesc banii, cu atât mai devreme isi va reveni economia româneasca. Pâna atunci, guvernul român va pune presiune pe sectorul privat (luând imprumuturi de la banci si reducând lichiditatea de pe piata – n. red.).

Românii sunt obisnuiti cu intârzierea transelor, eu am demisionat in 1993 din guvernul României tocmai cu pr ilejul unor negocieri cu FMI si al intârzierii unei transe, dar acum, pentru a vedea luminita despre care tot vorbim, de la capatul tune lului, este nevoie de banii de la FMI”, a spus Misu Negritoiu.
Misu Negritoiu a mai subliniat ca printre vulnerabilitatile economiei românesti se numara deficitul foarte mare de cont curent, care nu putea fi considerat sustenabil la 14%, când economistii vad o problema in orice deficit de cont curent care depaseste 5-6%.

Directorul general al ING Bank România considera ca deprecierea monedei nationale s-ar fi produs si daca nu ar fi fost criza economica. Politica fiscala dezastruoasa a fost cea care a dus la scaderea lichiditatii de pe piata, ceea ce a dus la scaderea activitatii de creditare si la speculatiile pe cursul valutar.
“Au aparut probleme legate de diminuarea economiilor gospodariilor, concomitent cu cresterea creditelor acordate acestora, situatie pentru care nu pot fi blamate bancile”, considera Misu Negritoiu. Conform estimarilor ING Bank România, in 2011 PIB-ul României va creste cu 0,9%, cu 4,6% in 2012 si cu 6% in 2013.

Citește și
1 Comentariu
 1. tudor popescu spune

  Negritoiu ca de obicei speculeaza naivitatea interlocutorilor
  LA EURO ADERMA IN FINELE LUI 2010
  ESTE SINGURA FORMA DE IEESIRE DIN CRIZA
  SE NUMESTE IN TERMENI TEHNICI : CONSILIU MONETAR !
  restul sunt pure speculatii
  noi nu facem nimic … asteptam sa ne scoata uniunea ! Cum adica ? Pe ce export ? Pe ce pomana ? iesirea din criza a Romaniei ?
  Asi ! Pacaleala pentru prosti ! Cel putin 5 ani . Iesire ce inseamna ? Nu cumva ca nu ne afundam in continuare in spre mai rau ?
  tudor

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata