Contract de 82 miliarde de dolari între Australia şi Japonia pentru gaz lichefiat

Australia a incheiat un contract in valoare de 82 miliarde de dolari pentru a furniza gaze naturale lichefiate (LNG) unei companii de utilitati din Japonia, in ceea ce ar putea fi cel mai mare contract de export al tarii, transmite AFP.

Prin contractul incheiat intre Chevron si Tokyo Electric Power Company vor fi exportate in Japonia anual 4,1 milioane tone LNG, pentru 82 miliarde de dolari. “Dupa parerea mea, acesta va fi cel mai mare contract de vânzari pentru orice industrie de export din Australia, este un acord istoric”, a declarat Colin Barnett, premierul statului Australia de Vest.

În noiembrie Banca Centrala a Australiei a majorat din nou rata dobânzii de referinta, cu un sfert de procent, pentru a doua luna consecutiv, datorita semnelor de redresare a economiei. Banca Centrala a Australiei a decis sa majoreze dobânda de referinta de la 3,25 la 3,50%. Luna trecuta Australia a devenit prima tara din G20 care a majorat costul creditului.

Aceasta este a doua majorare de dobânda decisa de Reserve Bank of Australia’s (RBA) dupa luna martie 2008, venind dupa ce institutia a redus cu 425 puncte de baza dobânda cheie. “Inflatia nu va scadea probabil atât de mult cum ne-am asteptat si va creste probabil putin in urmatorii ani”, a informat guvernatorul RBA, Glenn Stevens, in comunicatul dat publicitatii la sfârsitul reuniunii de politica monetara.

“Riscul unei contractii economice majore a economiei Australiei a trecut, astfel incât comitetul de politica monetara a a decis ca este prudent sa micsoreze gradual stimulii monetari care au fost adoptati in timpul recesiunii”, a explicat Glenn Stevens. El a afirmat ca economia mondiala si-a reluat cresterea iar “perspectivele pentru partenerii comerciali asiatici ai Australiei sunt considerabil mai bune”.

Cresterea puternica a economiei chineze a avut un impact semnificativ asupra altor economii din regiune, a adaugat guvernatorul RBA. Deocamdata bancile centrale din celelalte economii dezvoltate nu par sa dea semnale ca sunt inclinate sa inaspreasca costul creditului. Atât in SUA, cât si in zona euro, Marea Britanie, Canada si Japonia dobânzile de referinta sunt la un nivel cuprins intre 0 si 1%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.