Ministrul german al dezvoltării evită să taxeze tranzacţiile financiare

Ministrul german al dezvoltarii, Dirk Niebel (FDP), vrea sa impiedice impunerea unei taxe tranzactiilor financiare, ale caror venituri ar urma sa fie utilizate pentru ajutorul international, afirma saptamânalul Der Spiegel in editia sa de luni, potrivit AFP.

Der Spiegel citeaza un document intern al ministerului, subliniind ca liberalul Niebel se opune astfel cancelarului Angela Merkel, care sprijinise aceasta idee, aparata si de ministrul sau de finante social-democrat la timpul respectiv, Peer Steinbruck (SPD), in cursul reuniunii G-20 la Pittsburgh, in septembrie.

Niebel – al carui partid voia sa suprime Ministerul Dezvoltarii inainte de alegerile legislative de la sfârsitul lunii septembrie care l-au adus la putere intr-o coalitie cu conservatorii din CDU – doreste de asemenea ca Germania sa nu mai participe la grupul de lucru lansat de Franta cu privire la acest subiect.

În 22 octombrie, reprezentanti ai 12 tari reuniti la Paris mandatasera un grup de experti care sa gaseasca o solutie pentru a colecta o “contributie a solidaritatii internationale”, Franta propunând o rata de 0,005% – adica 5 centi dintr-un euro pentru fiecare transa de 1.000 de euro. Expertii trebuie sa defineasca modalitatile de prelevare si de atribuire a acestei taxe intr-un raport pe care ar urma sa-l remita in mai 2010.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.