OECD: Ţările cu o datorie publică ridicată periclitează redresarea economiei mondiale

Tarile cu o datorie publica ridicata pericliteaza sustenabilitatea redresarii economice din criza financiara, in urmatorii ani, a declarat Pier Carlo Padoan, economist sef al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), intr-un interviu acordat ziarului italian “Corriere della Sera”, informeaza Reuters.

“Redresarea ar putea fi mai puternica decât s-a estimat, dar asta nu inseamna ca va fi si sustenabila. Cresterea este rezultatul politicilor publice de sprijinire a economiei, de diferite tipuri, si nu prin sprijinul sectorului privat”, a explicat Padoan, care este si vice-director general al OECD. Acesta si-a exprimat ingrijorarea ca datoriile acumulate de unele guverne ar putea afecta redresarea, unul din motive fiind populatia imbatrânita. Efectele deciziilor guvernelor vor fi simtite anul viitor, dar cererea in sectorul privat va fi “insuficienta” chiar si in 2011, a afirmat oficialul OECD.

Pier Carlo Padoan a apreciat ca bancile centrale, care au injectat lichiditati in economia mondiala pentru a opri criza, ar trebui sa colaboreze si sa actioneze gradual la retragerea masurilor de stimulare a economiilor. Recent OECD si-a majorat semnificativ prognozele de crestere economica pentru statele industrializate in 2010, dar a avertizat ca relansarea va ramâne modesta in urmatorii ani.

Conform ultimelor prognoze, cele 30 de state membre OCDE ar urma sa inregistreze in 2010 o crestere economica, de 1,9%, mai mult decât dublu fata de estimarile din luna iunie, când OCDE prognoza o crestere de 0,7%. Pentru 2011, Organizatia se asteapta la o crestere si mai mare, mizând pe o expansiune a Produsului Intern Brut al statelor membre de 2,5%.

Chiar daca a recunoscut ca relansarea economiei globale va fi mai puternica decât se astepta anterior, OECD a avertizat ca va dura câtiva ani pentru ca rata somajului si nivelul datoriei guvernamentale sa revina la nivelurile de dinaintea crizei.
Potrivit Organizatiei, “eforturile fara precedent” ale guvernelor si bancilor centrale au ajutat la limitarea gravitatii recesiunii si au contribuit ca revenirea sa inceapa in trimestrul al treilea al acestui an. “Relansarea a inceput cu un trimestru mai repede decât ne asteptam”, a declarat economistul sef al OECD, Jorgen Elmeskov.

OECD sustine ca marile banci centrale nu ar trebui sa inceapa sa retraga stimulentele si sa-si inaspreasca politica monetara decât la finele anului urmator, deoarece presiunile inflationiste ramân la un nivel scazut. “Pentru marile zone, precum SUA si zona euro, sfârsitul lui 2010 ar fi o buna per ioada pentru inasprirea pozitiei”, a apreciat Elmeskov.
În plus, in cazul Bancii Centrale a Japoniei si Bancii Centrale a Anglie i, OECD considera ca trebuie sa mentina status quo-ul chiar o perioada mai lunga de timp pentru a contracara riscul de deflatie in Japonia si a sustine o relansare slaba a economiei Marii Britanii.

OECD subliniaza ca in cinci dintre statele membre relansarea economica nu va incepe decât in 2011. Organizatia prognozeaza ca economiile Greciei, Ungariei, Islandei, Irlandei si Spaniei se vor contracta si in 2010. Tarile membre OECD sunt in numar de 30 si reprezinta o structura foarte solida.
Printre cele 20 state care au fondat organizatia in 1961, in baza Conventie i semnate la Paris, la 14 decembrie 1960, s-au numarat Canada, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie si SUA.

Acestora li s-au alaturat, incepând cu anul 1964, alti 10 parteneri importanti, precum Australia, Japonia sau tarile din Grupul de la Visegrad, ultima tara admisa fiind Republica Slovaca, in decembrie 2000. În decembrie 2007, OECD a dat unda verde pentru deschiderea negocierilor de aderare cu 5 noi state candidate: Chile, Estonia, Israel, Rusia si Slovenia.
Totodata, organizatia a anuntat ca are de gând sa colaboreze mai indeaproape cu alte economii importante din Brazilia, China, India, Indonezia si Africa de Sud. În prezent, statele membre OECD detin impreuna aproximativ 60% din economia mondiala, 70% din comertul mondial si 20% din populatia lumii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.