Sectorul bancar din Arabia Saudită nu este expus crizei financiare din Dubai

Banca Centrala a Arabiei Saudite (BCAS) i-a asigurat pe investitori si a minimalizat efectele crizei economice din Dubai sustinând ca expunerea bancilor saudite fata de suspendarea platii datoriilor este deosebit de mica, relateaza cotidianul kuweitian Arab Times.

La deschiderea tranzactiilor bursiere de duminica (6 decembrie 2009), Banca Centrala a Arabiei Saudite a precizat ca nivelul de expunere este de numai 2/1.000. Pietele burs iere din Dubai si Abu Dhabi s-au deschis cu pierderi de 5,6 si 3,6% iar bursele din Qatar, Kuwait si Bahrain au inregistrat de asemenea scaderi vertiginoase.

Mohammed al-Jasser, guvernatorul BCAS, a asigurat ca nu exista niciun pericol pentru sectorul bancar din regatul saudit. Motivul pentru care expunerea bancilor saudite este neglijabila il constituie interdictia aplicata bancilor de Arabia Saudita de a acorda imprumuturi externe. Orice tranzactie in afara frontierelor nationale este examinata in mod scrupulos de Autoritatea Monetara a Arabiei Saudite si aprobata de la caz la caz.

Potrivit analistilor financiari de la Deutsche Bank, Emiratele Arabe Unite reprezinta doar 3,3% din benefic iarii imprumuturilor acordate de bancile saudite iar emiratul Dubai a benefic iat doar de 1% din sumele imprumutate. Tot Deutsche Bank afirma ca Arabia Saudita, ca si emiratul Dubai, cunoaste o dezvoltare rapida a sectorului imobiliar dar, spre deosebire de Dubai, majoritatea investitiilor din Arabia Saudita au fost dirijate spre lucrari de infrastructura: sosele, cai ferate, porturi si aeroporturi, termocentrale si uzine de desalinizare.

Aceste proiecte sunt finantate cu lichiditati. Si cu toate ca firmele de stat saudite care executa proiectele de infrastructura imprumuta bani, datoria Arabiei Saudite nu depaseste 14% din PIB. Totodata, guvernul saudit dispune de imense rezerve valutare, evaluate la 389 miliarde de dolari in octombrie 2009, cu 8,8 miliarde peste nivelul inregistrat in luna precedenta.

Pâna in prezent, singurul efect al crizei financiare din Dubai asupra bancilor saudite a constat in adoptarea de masuri precautionare: Gulf International Bank din Bahrain, controlata in propoetie de 97% de guvernul Arabiei Saudite, a amânat lansarea unei emisiuni de obligatiuni in valoare de 4 miliarde de dolari invocând problemele cu care se confrunta compania Dubai World care a suspendat plata dobânzilor la o emisiune de obligatiuni islamice de 3,52 miliarde de dolari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.