Temerile privind falimentul Greciei sunt nefondate

Temerile privind iminentul faliment al Greciei sunt nefondate dar tara trebuie sa adopte masuri “dure” pentru sprijinirea economiei, a declarat duminica (6 decembrie 2009) presedintele grupului ministrilor de Finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, transmite AFP.

“Sunt surprins, daca nu suparat, in legatura cu extinderea, catre piete si public, a stirilor potrivit carora Grecia ar putea intra in faliment. Da, Grecia trebuie sa ia masuri dure, dar nu din cauza ca ar fi in stare de faliment. Sunt putin ingrijorat, dar sunt increzator ca guvernul, care se confrunta cu o situatia dificila, isi va asuma responsabilitatea adoptarii masurilor ce se impun”, a afirmat Juncker intr-un interviu acordat ziarului elen “Eleftherotypia”.

Citeste si:  FMI anulează dobânzile datorate de ţările sărace

Dupa recenta criza din Dubai au crescut temerile privind evolutia Greciei, afectata de extinderea deficitului public si imensa datorie publica. “Vom monitoriza in fiecare luna situatia Greciei”, a explicat presedintele Eurogrupului.
În fata criticilor europene, precum si a zvonurilor privind incapacitatea tarii de a-si rambursa datoria estimata la 113% din PIB in 2009, si la 120% din PIB in 2010, ministrul grec de Finante, Georges Papaconstantinou, a subliniat recent ca s-a facut “un mare efort pentru a reconstrui credibilitatea” tarii, marturisind totusi ca vor exista suisuri si coborâsuri pe acest drum.

Citeste si:  Grecia: Fostul ministru Akis Tsohatzopoulos condamnat la 20 de ani de închisoare pentru spălare de bani

De asemenea, el s-a angajat sa ia masuri pentru reducerea cheltuielilor si pentru a preveni frauda fiscala, problemele majore ale tarii, si a incercat de asemenea sa linisteasca bancile, care au imprumutat bani statului, in pofida exploziei deficitului si a datoriei publice. Pentru agentia de evaluare financiara Moody’s “temerea cu privire la lipsa de lichiditati in Grecia este exagerata”, insa exista “riscuri in privinta solvabilitatii pe termen lung”. Agentia nu a exclus eventualitatea unei revizuiri in scadere a ratingului de tara, la inceputul lui 2010.

De asemenea, rapoartele analistilor bancilor Citi si UBS semnaleaza ca Grecia, in calitate de tara a zonei euro, “reflecta problemele Europei”. Cresterea datoriei, problema pe care o au mai multe tari, “nu justifica eventualitatea unui faliment, deoarece acest lucru ar duce la repercusiuni asupra altor tari membre care se confrunta cu probleme similare, ca Irlanda sau Portugalia”, subliniaza cotidianul economic Naftémporiki, citând rapoartele mai sus mentionate.

Citeste si:  Aşa ar fi arătat Michael Jackson la 50 de ani fără operaţii estetice

Dupa ce a revizuit in crestere deficitul public la 12,7% din PIB, in vreme ce precedentul guvern estima un deficit de 6% din PIB, noul guvern socialist, ales in octombrie, trebuie la rândul sau sa faca fata criticilor instantelor europene cu privire la credibilitatea statisticilor nationale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close