“Moda pijama” interzisă la Shanghai

Primaria din Shanghai a lansat un apel cetatenilor sa nu mai poarte pijamale pe strada cu prilejul organizarii Expozitiei Universale 2010 in capitala economica a Chinei, noteaza ziarul La Verdad.

“De ce trebuie sa ne comportam ca americanii?”, se intreaba un barbat care isi ascunde pijamaua sub halat. La plimbare pe strada, la cumparaturi la supermarket sau urcati pe motorete, multi chinezi nu reununta la aceasta imbracaminte comoda. Orice prilej este bun pentru locuitorii din Shanghai, indiferent de vârsta sau sex pentru a-si imbraca hainele preferate: pijamaua. Si fiind vorba de imbracaminte exista de toate felurile si imprimeurile.

De la cele infantile având imprimata imaginea lui Mickey Mouse, Hello Kitty sau Snoopy; la cele cochete brodate cu dantela si cu tivuite cu satin; sau cele traditionale, in dungi si culori discrete care se asorteaza cu papucii sau cu tenisii. Însa primaria nu vede cu ochi buni acest obicei al localnicilor.
Cu atât mai putin cu cât mai sunt 150 de zile pâna când Expozitia Universala din Shanghai isi va deschide portile, eveniment ce spera sa suscite curiozitatea a cinci milioane de vizitatori straini care ar putea ramâne cu gura deschisa in fata acestui obicei foarte raspândit printre cetatenii orasului.

“Fiti civilizati, renuntati la pijamale in locurile publice”, scrie pe un mare panou publicitar amplasat saptamâna aceasta pentru a evita ca la 1 mai si odata cu caldura sa se produca un alt fenomen sezonier si mai socant: odata cu caldura, cel al “jumatatii de pijama” foarte populara printre barbati, altfel spus, purtarea in partea de jos a pantalonului de pijama asortat cu maiou sau tricou rulat pâna la jumatatea pieptului, lasând generos burta la vedere.

Asa cum s-a intâmplat si la Beijing in timpul Jocurilor Olimpice, orasului Shanghai ii este mai greu sa ridice obiceiurile cetatenilor la standardele internationale decât sa amplaseze câteva panouri uriase. De data aceasta este insa dispus sa creeze patrule civile antipijama care vor veghea la seriozitatea hainelor cetatenilor. Si, desi masura nu este obligatorie acesti voluntari vor incerca sa convinga populatia urbana ca hainele lor nu se potrivesc cu zgârie norii.

Vor intâmpina insa o rezistenta feroce. “A te plimba in pijama la Shanghai nu face rau nimanui”, comenteaza o femeie care inca mai practica acest obicei refuzând sa se plieze normelor occidentale. “Nu cred ca daca Expozitia s-ar tine la Paris, francezii ar trebui sa se imbrace ca noi pentru a nu ne simti ofensati”. Multi ii impartasesc parerea: “De ce trebuie sa ne comportam ca americanii sau ca europenii?”. Acum când este frig multi poarta pijama sub paltoane sau canadiene.

Tinerii sunt insa de acord cu campania lansata de primaria orasului. Ei prefera sa se imbrace in haine de firma occidentale si considera “moda pijama” o caracteristica a populatiei in vârsta. “Trebuie sa oferim o imagine civilizat lumii, cum a facut Beijingul in timpul Jocurilor Olimpice”, spune o tânara studenta.
Atât de raspândit este acest obiect vestimentar in locurile publice incât un grup de expatriati spanioli au decis sa iasa intr-o seara la restaurant imbracati toti in pijama. Unul dintre ei isi aminteste cât de dezamagit a fost de acest gest: “Nimeni nu s-a uitat la noi !

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.