Banca Mondială: Criza agravează sărăcia în Europa şi Asia Centrală

Criza globala ameninta bunastarea a 160 de milioane de persoane din Europa si Asia Centrala (EAC), care traiesc la nivelul saraciei sau putin peste acest jalon, se arata intr-un studiu al Bancii Mondiale (BM), prezentat luni (7 decembrie 2009) la Sofia.

Conform datelor din studiu, 40 de milioane de oameni din regiune traiesc acum sub limita saraciei, iar 120 putin peste acest nivel, fata de un total de 120 de milioane inainte de debutul crizei in 2008, a spus Luca Barbone, directorul departamentului pentru combaterea saraciei din BM.
O echipa a BM a studiat efectul crizei mondiale asupra gospodariilor din ECA, afectate in special prin intermediul a trei canale principale: accesul la pietele financiare (inclusiv costurile creditarii si povara platii ratelor), evolutia pretului marfurilor si serviciilor si nivelul veniturilor membrilor gospodariilor.

Accesul tot mai rapid al gospodariilor la credite in tari membre UE, dar si in state din Balcanii de Vest (Albania si Serbia), din CIS (Ucraina) a dus la cresterea nivelului de trai, dar si la expunerea la socurile pietei de capital. Expertii BM au ajuns la concluzia ca evolutia ratelor de schimb, a dobânzilor bancare si scaderea veniturilor gospodariilor au determinat cresterea numarului celor care nu isi mai pot plati ratele.

Cheltuielile pentru procurarea hranei reprezinta 80% din cheltuielile unei gospodarii din tarile cu venituri reduse din regiune. Ca atare, in 2010, saracia va creste din cauza crizei si 11 milioane de persoane vor cadea sub limita saraciei, in timp ce peste 23 de milioane vor ajunge la pragul de saracie. În anumite tari din zona EAC, o crestere de 5% a preturilor la alimente duce la o crestere cu 3% a ratei saraciei.

Tarile cu venit mediu membre CIS vor inregistra cea mai mare reducere a PIB si crestere a saraciei, urmate de statele cu venit mic din CIS. Saracia va lovi in special gospodariile care se bazau pe remitente pentru a-si asigura traiul cotidian.
România, Ucraina, Turcia vor inregistra o crestere a vulnerabilitatii si saraciei de la 9 la 12%, in timp ce in Rusia cresterea va fi de la 6 la 9%, iar in Bulgaria, Ungaria si Polonia, cresterea va fi numai de la 3 la 6%. În Estonia si Azerbaidjan, vulnerabilitatea sociala si saracia vor creste de la 12 la 15%, iar in Kazahstan se va inregistra cea mai mare rata, de peste 15%.

În tari precum Moldova, Belarus, Ungaria, Rusia, Kazahstan si Bosnia eficienta programelor de asistenta sociala ramâne redusa, considera expertii BM. O problema a sistemelor de asistenta sociala din regiune este ca in unele tari, numai 40% din cheltuielile de asistenta ajung la patura cea mai saraca a populatiei.
Conform autorilor studiului, 20% din grupa de populatie care a reusit sa scape de saracie din 1998 pâna in 2006 va cadea din nou sub pragul de saracie, in special din cauza efervescentei creditelor si a avântului in constructii. În 2009, numarul gospodariilor care nu si-au mai putut plati ratele a crescut cu 20% in Letonia si Ungaria.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.