Bancherii încearcă să limiteze creditarea în valută în statele Europei Centrale şi de Est

Bancherii si autoritatile de reglementare din statele central si est-europene analizeaza modalitatile de a controla dependenta regiunii de imprumuturile in valuta, scrie, luni (7 decembrie 2009), Financial Times.

Totusi, ei refuza sa impuna reguli obligatorii pentru restrictionarea imprumuturilor in moneda straina, ci prefera sa se concentreze pe actiuni voluntare ale bancilor si pe masuri menite a incuraja imprumuturile in moneda nationala.
“Cu totii suntem de acord ca nu este bine sa impunem noi reglementari si masuri de supervizare”, a declarat Erik Berglof, economist-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, care a gazduit, la Londra, un seminar pentru bancheri, oficiali si reprezentanti ai sectorului bancar.

Întâlnirea a avut loc pe fondul ingrijorarilor ca inmultirea imprumuturilor in valuta, in special in euro si franci elvetieni, a exacerbat efectele crizei in Europa Centrala si de Est. La debutul crizei, imprumuturile in moneda straina reprezentau 90% din totalul imprumuturilor in Letonia si depasea 50% in alte câteva state.
În tari cu un schimb de curs variabil, precum Polonia, România sau Ucraina, monedele nationale s-au depreciat, debitorii având de achitat sume tot mai mari de la o luna la alta. În tarile unde rata de schimb este fixa, cum ar fi statele baltice sau Bulgaria, guvernele reusesc sa mentina ratele doar prin presarea economiei si cresterea somajului.

Dupa ce au fost acordate imprumuturi de urgenta si pietele financiare s-au mai relaxat putin, bancherii si autoritatile de reglementare incep sa accepte faptul ca regiunea central si est-europeana – cel mai mare debitor transnational dinainte de criza – va ramâne dependenta ani de zile de acum incolo de imprumuturile in valuta. Tot ce mai pot face este sa incerce sa reduca riscul unei noi explozii a imprumuturilor in moneda straina.

Oficialii care au participat la reuniunea BERD de la Londra au convenit sa gaseasca modalitati de a dezvolta pietele imprumuturilor in moneda nationala, pentru a reduce cererea de credite in valuta si sa pregateasca o serie de masuri voluntare ale bancilor pentru inasprirea conditiilor pentru imprumuturile in moneda straina.
Desi regiunea cuprinde aproximativ 20 de tari, inclusiv Rusia, atentia este concentrata pe noile state membre ale Uniunii Europene si pe statele din Balcanii de Vest, unde câteva banci multinationale occidentale domina pietele financiare.

Oficialii BERD sustin ca, in conditiile in care majoritatea statelor din est-europene se pregatesc sa adere la zona euro, blocarea creditarii in euro ar putea fi contraproductiva. “Nu vom asista la o reducere semnificativa a imprumuturilor in euro in tarile care vor adera la zona euro in urmatorii câtiva ani”, a declarat vicepresedintele BERD, Mandfred Schepers.

Oficialii bancari, care opereaza drept un grup informal numit Initiativa Viena, intentioneaza sa se intruneasca din nou la inceputul anului viitor, pentru ca pâna in primavara sa vina cu propuneri concrete.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.