EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Barnier: Europa are nevoie de reglementări mai bune pentru a preveni viitoarele crize

0

Viitorul comisar european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, a declarat luni (7 decembrie 2009) ca Europa are nevoie de un nou model de crestere si reglementari mai bune pentru a preveni viitoarele crize, pe fondul temerilor privind intentia Frantei de a inaspri reglementarile din sectorul financiar, transmite Reuters.

Barnier a incercat sa linisteasca temerile Marii Britanii declarând ca el va reprezenta interesele tuturor statelor membre ale Uniunii Europene si va continua politica liberala a predecesorului sau, Charlie McCreevy, privind noile reglementari in legatura cu fondurile speculative si paradisurile fiscale. “Evident vremurile sunt diferite acum. Confruntându-se iesirea din criza, pe care incercam sa o realizam, confruntându-se cu un model de crestere nou, sustenabil, Europa are un rol de jucať, a afirmat Michel Barnier intr-un interviu acordat postului francez de televiziune “Canal Plus”.

Întrebat ce inseamna mai multe reglementari, oficialul UE a declarat: “mai multa conducere si mai multe reglementari acolo unde este nevoie”. Michel Barnier a dat asigurari ca va actiona dincolo de interesele nationale: “Nu voi primi mai multe ordine de la Paris decât de la Londra sau Berlin”. Saptamâna trecuta, bancherii britanici l-au acuzat pe presedintele francez Nicolas Sarcozy ca “a zdruncinat UE” prin declaratiile sale privind “derapajele modelului anglo-saxon”.

City-ul londonez nu a apreciat vizibil afirmatiile lui Nicolas Sarkozy, care a salutat numirea lui Michel Barnier la postul de comisar pentru piata interna si servicii financiare, calificând-o drept o victorie a modelului francez asupra capitalismului de tip anglo-saxon. Vizati primii, bancherii britanici si-au exprimat categoric opinia in ceea ce-l priveste pe presedintele francez. Angela Knight, directoarea puternicei asociatii a bancherilor britanici (BBA), considera ca “Nicolas Sarkozy a zdruncinat Uniunea Europeana cu declaratiile sale”.

Potrivit acesteia, comentariile presedintelui francez “au ridicat numeroase semne de intrebare privind impartialitatea comisarului francez din Comisia Europeana”. Continuarea comunicatului sau seamana cu o dec laratie de razboi: “Daca unii din Europa cred ca pot sa treaca cu vederea anii de munca care au fost necesari pentru a face din Marea Britanie centrul financiar al planetei, acestia se insala amarnic”.

Simon Walker, presedintele asociatiei investitorilor britanici de capital de risc, afirma ca “retorica presedintelui Sarkozy depaseste orice limita, chiar daca se adreseaza clar electoratului francez”. Ziarul Daily Telegraph nu reda decât o fraza din discursul lui Sarkozy: “Criza se datoreaza derapajelor unui model anglo-saxon: doresc victoria modelului european, care nu are nimic in comun cu excesele capitalismului financiar”.

The Times titra: “Istoria se repeta printr-un nou atac francez impotriva City-ului”. Cotidianul pub lica un fotomontaj cu Nicolas Sarkozy incadrat de generalul de Gaulle si de Napoléon. Editorialul din Times condamna ferm discursul neobisnuit al presedintelui francez: “Atacurile populiste ale lui Sarkozy impotriva capitalismului financiar sunt prost informate si provocatoare”.

Uitând sa citeze falimentul bancii Northern Rock si nationalizarile fortate ale lui Royal Bank of Scotland si HBOS, ziarul The Times pretinde ca “bancile franceze sunt la fel de vinovate ca altele: Société Générale a pierdut miliarde de euro din cauza unui trader nebun”. Tot in The Times, Ian King, un comentator financiar, a explicat ca Franta are intentia de a profita de postul lui Michel Barnier ca sa favorizeze avântul Parisului ca piata financiara in detrimentul Londrei.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.