Ce şanse sunt ca PSD să obţină anularea alegerilor, iar turul doi să se repete?

4

– Reprezentanţii Partidului Social Democrat au depus, marţi, la Curtea Constituţională, sesizarea conform căreia PSD contestă rezultatele turului doi al alegerilor prezidenţiale din 6 decembrie.

.
Sesizarea a fost depusă de senatorul social-democrat Daniel Şova şi de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a susţinut că există „camioane de probe”, care sunt sintetizate de social-democraţi şi care vor fi depuse la BEC, cel mai probabil miercuri, „pentru a nu se merge cu un camion de documente”.

„Este vorba de toate tipurile de fraude posibile pe care le-au inventat oamenii ăştia. Discutăm de vot multiplu, de mită electorală, discutăm de procese verbale care au fost modificate, după ce au ieşit de la secţiile de vot, la birourile electorale judeţene. Cerem anularea turului doi şi repetarea alegerilor„, a explicat Liviu Dragnea.

Potrivit senatorului social-democrat Daniel Şova, argumentul principal este „fraudarea masivă a alegerilor”. El a susţinut că „se poate demonstra că aceste fraude sunt făcute în numele PD-L”. „Sunt probe pe care le vor analiza judecătorii. Veţi vedea, va fi totul OK”, a adăugat el.

Daniel Şova s-a arătat încrezător în succesul demersului PSD.  „Sunt un profesionist al dreptului. Dacă nu aş avea această credinţă, nu aş face acest demers. Sunt convins că vom avea toate şansele”, a declarat Şova.

Curtea Constituţională poate să dispună repetarea turului doi

Anularea alegerilor poate să intervină numai în cazul în care votul şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau ordinea candidaţilor, arată Curtea Constituţională a României (CCR) în deciziile de până în prezent referitoare la cererile de anulare a alegerilor prezidenţiale.

Potrivit art. 24 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, Curtea Constituţională anulează alegerile şi dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării acestora.

Solicitarea de anulare se poate face de partidele şi candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării (în cazul alegerilor actuale termenul fiind miercuri seară – 9 decembrie), iar contestaţia trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.

Biroul Electoral Central (BEC) a analizat, în şedinţa de marţi, două cereri privind renumărarea voturilor în cinci secţii de votare din Caraş-Severin, sesizări formulate de PSD Caraş-Severin.

BEC a decis să înainteze cele două sesizări Curţii Constituţionale a României (CCR) pentru că făceau referire la suspiciuni de fraudă electorală.

Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a precizat că cele două cereri nu au întrunit condiţiile pentru a fi soluţionate de BEC, drept urmare au fost înaintate CCR, singura instituţie abilitată în acest moment să se pronunţe asupra unei posibile fraude electorale.

”PSD Caraş-Severin susţinea că mai mulţi cetăţeni ar fi votat în numele altor persoane care erau plecate în străinătate şi a cerut renumărarea voturilor în secţiile de votare 301,162, 251, 188 şi 179 din acest judeţ ”, a precizat Muhuleţ.

Două cereri asemănătoare, în primul tur de scrutin

În primul tur de scrutin, Curtea Constituţională s-a confruntat cu două cereri de anulare a alegerilor, iar în decizia de atunci a admis că în cursul desfăşurării procesului de votare sunt posibile anumite neregularităţi, dar că valabilitatea alegerilor depinde de dimensiunile şi de amploarea acestora.

Cele două cereri de anulare a primului scrutin pentru alegerea preşedintelui României au fost formulate de PRM şi de Organizaţia Judeţeană a PSD Suceava şi au fost respinse pentru că nu întruneau condiţiile prevăzute de lege.

În motivarea de atunci, judecătorii Curţii arătau că ilegalităţile reclamate de PRM au fost sesizate autorităţilor publice în vederea aplicării tratamentului stabilit de lege şi că simpla afirmaţie că pe parcursul alegerilor din 22 noiembrie au avut loc numeroase fraude şi abuzuri rămâne fără probe care să justifice existenţa unei fraude electorale.

În legătură cu cealaltă cerere de anulare a alegerilor care reclama faptul că membrii birourilor electorale din unele secţii de votare au fost împiedicaţi să îşi exercite atribuţiile prevăzute de lege, Curtea a constatat că problemele au fost remediate prin decizia Biroului Electoral Judeţean care a dispus înlocuirea preşedinţilor birourilor electorale.

Cum a fost justificată decizia Curţii Constituţionale în 2004

Tot CCR a explicat, în 2004, într-o decizie de respingere a anulării alegerilor prezidenţiale, ce se înţelege prin fraudă electorală: „orice acţiune ilegală care are loc înaintea, în timpul sau după încheierea votării ori în timpul numărării voturilor şi încheierii proceselor-verbale şi care are ca rezultat denaturarea voinţei alegătorilor şi crearea de avantaje concretizate prin voturi şi mandate în plus pentru un partid, o alianţă politică, o alianţă electorală sau un candidat independent”.

Cu privire la practicarea, în timpul campaniei, a mitei electorale necercetată de nimeni, Curtea a constatat că acuzaţiile cu privire la săvârşirea unei infracţiuni sunt de competenţa organelor de cercetare penală şi nu pot fi soluţionate de CCR.

În ceea ce priveşte „turismul electoral” care „a avut drept consecinţă liste suplimentare fraudulos constituite”, Curtea Constituţională a reţinut că nici în acest caz nu există probele necesare pentru a susţine afirmaţia.

Despre diferenţele existente între diferitele comunicate de presă privitoare la numărul voturilor nule, Curtea arăta că acele comunicate de presă, care se referă la rezultate parţiale, nu sunt documente oficiale care pot fi contestate, obiectul contestaţiilor fiind rezultatele finale cuprinse în procesele-verbale întocmite potrivit prevederilor legii.

Chiar dacă unele persoane, în mod fraudulos, au votat în mod repetat la mai multe secţii de votare, nu se poate stabili în favoarea cărui candidat au votat, dar este cert că aceste voturi nu puteau schimba ordinea candidaţilor, având în vedere diferenţele mari între voturile favorabile obţinute de candidaţi.

Nici modificarea numărului voturilor nule, anunţată în diferite faze ale comunicării rezultatelor parţiale şi provizorii, nu este de natură să schimbe ordinea candidaţilor, deoarece aceasta s-a datorat unor erori materiale, care au fost, ulterior, îndreptate”, mai arăta CCR în decizia de respingere a sesizării PRM din 2004 de anulare a alegerilor prezidenţiale.

loading...
Citește și
4 Comentarii
 1. dora iepuras spune

  sunt membra psd,si am participat si in comisie la vot in judetul calarasi.la noi in judet s-au fraudat multe voturi,eu iesind din scoala unde eram membru sa imi iau o cafea,am vazut pe presedinte de la pdl zicand la oameni sa puna stampila in casuta de sus.mai precizez ca s-a dat un bax de pulpe de familia,o persoana statea cu icoana in fata si alta persoana dadea pulpele, sa se jure ca voteaza cu basescu,la noi fiind un sat amarat oamenii au acceptat pulpele pt un vot.partidul social democrat eu partid cintit si amarat,si nu dispun de banii sa dea la lume pt voturi.in mai multe sate din apropiere se dadea 25 lei de vot,votai te jurai ca ai votat pdl si iti luai 25 lei.asta este tara noastra.imi doresc din inima domnii judecatoti de curtea constitutionala sa faca o alegere inteleapta,daca se voteaza iar castigam prin cinste

 2. m.bindar spune

  la noi in vrancea daca se numara voturile din nou psd pierde cateva procente bune.s-a practicat si turism electoral si mita electorala din partea psd.doar nu credeti ca pe marian oprisan il poate fura cineva.vn-04-xxo,b-89-nhi,bh-xx-prv….am o lista cu microbuze care au carat votanti psd plus multe chestii interesante.

 3. o_studenta spune

  Cum a fost prezenta la vot in regie in turul 2? S-a mai mers cu suveica? In primul tur banii de la PD-L au fost 200 si promiteau 300 in turul 2. Am mai multi prieteni care stau in camine acolo si care mi-au confirmat ca s-au fraudat alegerile in acest mod

 4. ionut spune

  esti o mincinoasa dora iepuras.in sala au ramas ceilalti membri si unul doar de la pdl.stiti fb ca v-ati inteles sa iesiti pe rand la WC etc.pacat ca si femeile din psd mint

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.