Ce transportă pasagerii avioanelor: piept de pui printre lenjerie

0 12

Oare alimentele periculoase calatoresc in valize? Legume contaminate sau carnuri toxice nu sosesc numai in interiorul unor containere, ci si in escalele aeroportuare, informeaza revista italiana Panorama.

Acele cantitati mici si aparent nepericuloase de alimente printre slipuri, camasi si ciorapi pot fi cauza unor epidemii si infectii atât pentru fiintele umane cât si pentru animale. Un exemplu? Gripa aviara, care in urma cu niste ani suscita temeri, astazi “nu mai este la moda”, acum in atentia mass- media, expertilor si opiniei publice se afla virusul A/H 1N1.

Produsele de origine animala sunt in masura sa transmita agentii patogeni ai maladiilor infectioase ale animalelor. Din acest motiv a fost interzis prin Regulamentul european 745/2004 importul de carne din toate acele tari care nu fac parte din UE si au fost dispuse controale pe esantioane din partea Serviciilor Vamale si Ministerului Sanatatii, in valizele pasagerilor care sosesc din zonele considerate de risc.

Cu toate ace stea, cetatenii Europei, sfidând interdictiile comunitare pentru protejarea sanatatii publice, continua sa transporte in bagajele lor aproape orice tip de aliment interzis: Italia este tara europeana potential cea mai expusa riscului de introducere clandestina de produse alimentare periculoase: in 2007, din 1.212 puncte de intrare (porturi si aeroporturi) din intreaga Europa, se afla pe primul loc cu 380 de intrari.

În pofida acestor date ingrijoratoare Serviciile Vamale cele mai preocupate sa sechestreze si sa distruga alimentele toxice nu sunt cele italiene ci cele britanice, spaniole si germane. În bagajele pasagerilor care aterizeaza in aceste tari se afla carne, lapte, peste, oua, brânzeturi si “specialitati” tip ice tarii de provenienta. Printre calatorii cei mai indisciplinati sunt cei de origine asiatica, nord-africana si est¬europeana.

În fruntea “black list”: China, Turcia, Rusia, Egipt, Ucraina si Thailanda.
În 2005, din 73.400 de bagaje sechestrate in toate escalele europene au fost gasite si distruse peste 144 de tone de carne si 66 de tone de lapte si brânzeturi considerate periculoase. În 12 luni succesive, controalele la frontiere efectuate de personal, cu ajutorul câinilor, in 111.000 de valize au inregistrat o crestere considerabila atât in ceea ce priveste carnurile importate (256 tone) dar mai ales laptele (246 tone).

În 2007 insa, desi nunmarul marfurilor sechestrate a fost foarte mare (367 tone) s-a constatat o reducere a transportului clandestin de alimente. Panorama s-a dus sa vada ce se intâmpla pe aeroportul toscan din Pisa. În 2006, pe aeroportul Galileo Galilei, Serviciul Vamal in colaborare cu ispectorii din cadrul Inspectiei de Frontiera a Ministerului Sanatatii, PIF, au sechestrat 136 de bagaje si distrus 7 chintale de alimente ilegale.

Provenienta calatorilor surpr ins i confirma analize le si date le la nivel comunitar: chinezi si albanezi. În bagajele lor s-au gasit piept de pui, carnea altor pasari, adesea in descompunere deja din cauza duratei lungi a calatoriei, lapte, diferite sortimente de brânzeturi si limbi de rata. Acestea din urma au fost specialitatea chinezeasca dintre cele mai sechestrate la escala din Pisa. Acest fenomen se explica datorita apropierii comunitatii chineze din Prato, cea mai numeroasa dupa cea din Milano, unde limba de rata este afumata si folosita la mâncarurile tipice din regiunea chineza Fujian.

“Carnea si laptele necontrolate si prin urmare neautorizate sa intre pe teritoriile comunitare pot vehicula maladii periculoase atât pentru oameni cât si pentru animale”, a explicat Grazia Tasselli, directorul PIF din Livorno si Pisa. Norma europeana foarte rigida permite putine exceptii, precum transportul de mici cantitati de alimente pentru uz personal numai din noua tari: Andorra, Elvetia, San Marino, Croatia, Groenlanda, Islanda, Norvegia, Insule le Feroe si Liechtenstien. Pentru restul regiunilor lumii este valabila o regula “nescrisa”: rafinamentele locale trebuie consumate pe loc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.