Comenzile noi în industria din Germania afişează prima scădere după 7 luni de creştere

0

Comenzilor noi in industrie din Germania, prima economie a Europei, au inregistrat o scadere in luna octombrie comparativ cu luna septembrie, din cauza scaderii cererii externe, in special in cazul industriei auto, a anuntat luni (7 decembrie 2009) Ministerul german al Economiei, transmite Dow Jones Newswires.

În luna octombrie comenzile noi in industrie au scazut cu 2,1% comparativ cu luna septembrie, mult sub cresterea de 0,5% preconizata de analistii intervievati de Dow Jones Newswires. Scaderea din luna octombrie vine dupa o crestere de 1,3% inregistrata in luna septembrie, cifra revizuita in sus fata de o crestere de 0,9% cât s-a anuntat initial. În ritm anual, comenzile noi in industrie au scazut cu 8,5% in luna octombrie dupa o scadere de 12,8% in septembrie.

Ministerul german al Economiei a sub liniat ca in cazul cererilor de peste hotare s-a inregistrat o scadere de 3,5%, iar in cazul cererilor venite de la partenerii din zona euro s-a inregistrat o scadere de 5,5%. Comenzile din interiorul Germaniei au inregistrat doar o scadere modesta de 0,5%, dupa o scadere de 2,4% in septembrie. Programul guvernamental de stimulare a achizitiilor de autovehicule a expirat in Germania la inceputul lunii septembrie, dupa ce a dat un impuls semnificativ vânzarilor de noi autovehicule timp de o mare parte a acestui an.

Scaderea din luna octombrie vine dupa 7 luni de crestere a comenzilor noi in industrie, iar analistii apreciaza ca aceasta scadere nu ar trebui sa intrerupa trendul de relansare graduala a celei mai mari economii europene.
“Cifrele de astazi ne aduc aminte ca o revenire nu urmeaza niciodata o linie dreapta. Cu toate acestea este vorba mai degraba de o pauza decât de o rasturnare a directiei”, a apreciat analistul ING, Carsten Brzeski. Economia germana, care se bazeaza in principal pe exporturi, a iesit din recesiune in al doilea trimestru al acestui an.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.