Finanţele au pus sechestru asigurator pe… fotbaliştii de la FC Argeş

– Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Argeş a pus sechestru asigurator pe mai mulţi fotbalişti de la echipa FC Argeş, în contul unor creanţe estimate la 1,5 milioane de lei

Cum explică directorul adjunct al DGFP Argeş, Dorin Falcă, această „ciudăţenie”? „Noi putem pune sechestru asigurator pe conturi, dar şi pe mijloace fixe, obiecte de inventar, imobilizări. O parte dintre jucători apar în contabiltate ca imobilizări, au fost cumpăraţi pe bază de factură„, a declarat Dorin Falcă.

.
Potrivit reprezentanţilor DGFP Argeş, măsura asiguratorie a fost dispusă în urma unui control care a evidenţiat unele nereguli în privinţa impozitelor pe salariile jucătorilor, care au fost calculate la un nivel de 10%, pentru contracte de colaborare, deşi în cazurile repective ar fi trebuit să se reţină 16%, întrucât fotbaliştii erau angajaţi cu carte de muncă.

‘Organele de control au constatat că există o diferenţă între suma virată la bugetul de stat şi suma datorată. În această situaţie s-a luat măsura sechestrului asigurator. Deci este vorba de o măsură asiguratorie, stabilită până la clarificarea situaţiei, nu de o executare’, a declarat, marţi, directorul adjunct al DGFP Argeş, Dorin Falcă.

În acest caz a fost sesizată şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

‘Deocamdată există o speţă la ANAF. Când ne va veni răspunsul, vom vedea care sunt următorii paşi’, a mai spus Dorin Falcă.

Directorul adjunct al DGFP Argeş a explicat că punerea sechestrului asigurator pe fotbalişti a fost posibilă întrucât aceştia apar în evidenţele contabile ca „imobilizări”.

„Noi putem pune sechestru asigurator pe conturi, dar şi pe mijloace fixe, obiecte de inventar, imobilizări. O parte dintre jucători apar în contabiltate ca imobilizări, au fost cumpăraţi pe bază de factură„, a mai declarat Dorin Falcă.

Directorul adjunct al DGFP Argeş nu a putut preciza cu exactitate câţi fotbalişti sunt în această situaţie, dar a anunţat că va prezenta mai multe detalii legate de acest caz în cadrul unei conferinţe de presă care se va desfăşura miercuri, 9 decembrie.

Echipa FC Argeş trece printr-o perioadă extrem de dificilă, atât din punct de vedere financiar cât şi din punct de vedere al rezultatelor sportive. Problemele au apărut la club după arestarea, la jumătatea lunii aprilie, a finanţatorului formaţiei piteştene, Cornel Penescu, în dosarul corupţiei din fotbal.

În cele şase luni de când se află în arest, Penescu a fost nevoit să închidă o parte dintre afaceri, însă a refuzat până în prezent să renunţe la acţiunile pe care le deţine la FC Argeş, deşi suporterii echipei au cerut, în mod repetat, acest lucru.

La mijlocul lunii noiembrie, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Argeş, Constantin Nicolescu, a afirmat că instituţia pe care o conduce nu ar putea susţine, chiar şi în parteneriat cu Primăria Piteşti, echipa de fotbal FC Argeş, întrucât costurile ar fi mult mai mari decât posibilităţile bugetare.

Un club în prima ligă nu poate supravieţui fără 10 milioane de euro pe sezon. Şi e vorba de un buget minim, de subzistenţă. (…) Putem veni cu o treime, o pătrime, eventual cu o jumătate din sumă, dar oricum trebuie menţinută o formă de parteneriat public-privat’, declara Nicolescu.

Constantin Nicolescu preciza că omul de afaceri Cornel Penescu deţine printr-o firmă a sa circa 76% din acţiunile FC Argeş, restul fiind împărţite între ceilalţi zece acţionari, printre care CJ Argeş şi Primăria Piteşti.

Din câte ştiu, acţionarul majoritar nu şi-a exprimat deocamdată intenţia de a ceda partea pe care o deţine. A existat o discuţie cu primarul Pendiuc şi asta a fost concluzia’, a mai spus preşedintele CJ Argeş.

Primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, declarase anterior că există disponibilitate din partea administraţiei locale pentru a prelua clubul FC Argeş, însă deocamdată acţionarul majoritar, firma PIC deţinută de fraţii Penescu, nu şi-a exprimat intenţia de a vinde.

‘Dacă acţionarul majoritar lasă echipa, în secunda a doua o preluăm noi, împreună cu Consiliul Judeţean. Am avut discuţii cu domnul Ilie Penescu şi a spus că nu intenţionează să renunţe la echipă, dar noi ne-am exprimat disponibilitatea. Asta e tot ce am putut face deocamdată, am discutat’, declara Pendiuc pe 28 octombrie.

Din punct de vedere al performanţelor sportive, FC Argeş se află, la finalul turului din Liga a II a, pe locul 4, în seria B, la cinci puncte distanţă faţă de ocupanta locului 1. Deşi obiectivul echipei este promovarea în primul eşalon fotbalistic, ”ţinta” pare tot mai greu de atins.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.