INS susţine că românii câştigă mai mult. În fapt, salariul real a scăzut faţă de anul trecut

– Câştigul salarial mediu nominal net a fost 1.375 lei în octombrie 2009, în creştere cu 16 lei (1,2%) faţă de luna precedentă, a anunţat Institutul Naţional de Statistică cu aer victorios

– În realitate, câştigul salarial mediu nominal net din octombrie 2009 este mai mic comparativ cu nivelul înregistrat în lunile martie, aprilie, iunie, respectiv iulie ale acestui an

– Salariul real al românilor a scăzut din octombrie 2008 până în octombrie 2009, indicele câştigului salarial real fiind de 99,3% în perioada menţionată

– Comparativ cu luna octombrie a anului 1990, românii câştigă de două ori mai mult decât atunci

.

.

Daca in octombrie câstigul salarial mediu nominal net a crescut cu 1,2% fata de luna precedenta, atingând nivelul de 1375 lei, in aceeasi perioada de comparatie, câstigul salarial mediu nominal brut a fost cu 1,1% mai mare fata de luna precedenta, adica de 1881 lei.

Valorile cele mai mari ale câstigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in transporturile aeriene (3282 lei), iar cele mai mici in activitatile de hoteluri si restaurante (769 lei). În invatamânt, conform INS, in octombrie 2009, salariul mediu net a fost de 1525 lei, cu 5,2% mai mare decât in septembrie.

Si in administratie publica, aparare si asigurari sociale din sistemul public, salariul mediu net a fost in octombrie cu 3,3% mai mare decât in septembrie, ridicându-se la 1953 lei.

INS mai informeaza ca indicele câstigului salarial real pentru luna octombrie 2009 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele câstigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,8%.

De asemenea, comparativ cu luna octombrie a anului 1990, românii câştigă de două ori mai mult decât atunci. Datele INS arată că faţă de acum 19 ani, indicele câştigului salarial real a fost de 124,1% cu 0,9 puncte procentuale mai mare decât în august 2009. În ultimii cinci ani, creşterea medie anuală a salariului mediu net pe economie a fost de circa 20%.

În luna octombrie 2009, in cea mai mare parte a activitatilor economice nivelul câstigului salarial mediu net a fost in usoara crestere fata de luna septembrie 2009, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), drepturi in natura si ajutoare banesti din fondul de salarii si realizarilor de productii mai mari.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câstigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,6%, iar indicele câstigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 99,3%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.