Preţurile şcolilor de şoferi vor exploda de la începutul anului viitor

– Instructorii spun ca se vor scumpi consistent cursurile la scolile de soferi. Daca acum mai exista oferte cu 300 de lei, de la anul preturile vor ajunge chiar si la 1.500 de lei. Noua lege a transporturilor rutiere prevede ca fiecare cursant trebuie sa conduca cel putin 400 de kilometri.

.

Preturile scolilor de soferi vor sari in aer de la inceputul anului viitor. Noua lege privind transporturile rutiere, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie, va forta scolile de soferi sa ridice preturile cu cel putin 25 la suta.

Astfel, daca in momentul de fata perioada de scolarizare costa, pentru categoria B, intre 700 si 1.000 de lei, de la inceputul anului viitor candidatii vor trebui sa plateasca peste 1.250 de lei pentru orele de teorie si practica.

„Preturile la nivel national in acest moment variaza in functie si de autoturismul pe care se efectueaza orele. Tarifele se vor mari incepind cu 1 ianuarie si va fi cuprins intre 1.250 si 1.500 de lei. Nu vor mai exista «oferte» cu 200, 300 sau 400 de lei scoala de soferi„, a precizat prof. ing. Adrian Cascaval, presedintele Federatiei Nationale Patronale a Formatorilor din Transportul Rutier (FNPFTR).

Acesta a precizat ca noul act prevede o serie de modificari in activitatea de pregatire a elevilor care vor forta scolile de creasca tarifele.

Elevii vor fi obligati sa parcurga orele de legislatie la care va fi prezenta obligatorie. In cazul in care candidatul lipseste la o ora aceasta trebuie recuperata. De asemenea in cazul cursurilor de terorie, numarul elevilor nu va trebui sa depaseasca 30 de elevi pe serie.

La pregatirea practica, «ora de conducere» a fost stabilita la 50 de minute, iar pe parcursul intregii perioade de scolarizare fiecare cursant trebuie sa conduca cel putin 400 de kilometri.

Din cele 30 de ore de practica, 10 vor fi folosite pentru manevre de indeminare, 18 pentru traseu, iar 2 ore vor fi alocate pentru conducerea pe timp de noapte.

In cazul scolilor care organizeaza cursuri pentru soferi profesionisti, acestea vor trebui sa aiba montate tahografe pe masinile scoala, sa aiba sala separat exclusiv pentru curs de „cunoasterea autovehiculului”. „Vor fi obligate sa faca orele pentru ca se vor verifica diagramele tahograf. Nu vor mai fi cazuri in care masinile vor sta in garaj. Pentru categoriile de profesionisti pretul ar putea ajunge undeva la 3.500 – 4.000 de lei”, a mai precizat presedintele FNPFTR.

Integral în Ziarul de Iaşi

Citește și
3 Comentarii
 1. Adelin spune

  O sa se conduca 400km, dintre care o parte pe hartie doar.
  Si pe bune, unde mai exista scoala „cu 300 de lei”?

  Scoala pleaca de la 700ron dar apar tot felul de cheltuieli anexe la asta si cam ajunge la 900-1000 ron

 2. Alin spune

  Asa e Adelin!
  Unde cred ei ca o sa conducem noi 400 de km..
  Si chiar unde mai exista scoli cu 300 de lei?!!??
  Oricum au inebunit cei de la conducere.
  Succes la toti!

 3. SORIN spune

  Preturile pentru scolile de soferi sint foarte mici si nu acopera toate chetuielile doar avem impresia ca avem profit , de fapt mergem in pierdere la preturile actuale de 700-800lei.Preturile nu vor exploda ,din cauza instructorilor independenti care practica preturi in functie de cum arata cursantul(mai bine imbracat- mai scump-, mai prost imbracat -mai ieftin)si sunt o concurenta neloiala pe aceasta piata.
  As dori introdusa obligativitatea sedintelor suplimentare pentru cursantii care au fost respinsi la prima examinare.
  Referitor la cei 400 de km , nu exista un control strict.
  La nivelul asociatiei scolilor de soferi trebuie prevazut un pret minimal generalizat la nivelul tarii si atunci nu vom mai avea preturi nesimtite de 300, 400lei practicate pe la coltul strazii si care de fapt nu sint reale ci numai o forma de agatare a cursantului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.