EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

România întârzie cu 6 luni trecerea la televiziunea digitală terestră

0

România va trece la televiziunea digitala terestra in iunie 2010, cu 6 luni mai târziu decât primul termen impus de Uniunea Europeana, respectiv decembrie 2009, potrivit declaratiilor facute, luni (7 decembrie 2009), in cadrul unui colocviu pe teme telecom, de Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

“Primul termen impus prin tratatul comunitar pentru trecerea la televiziunea digitala terestra este finele anului 2009, iar urmatoarea data-limita jumatatea anului viitor. Din pacate, primul termen nu a putut fi respectat, deoarece Ordonanta de modificare a Legii Audiovizualului a intârziat de la aprobare din cauza textului ambiguu. O procedura de selectie in privinta operatorilor de multiplexuri dureaza, in general, 6 luni de la aparitia unei Hotarâri de Guvern care reglementeaza acest lucru”, a afirmat Marinescu.

Oficialul ANCOM a adaugat faptul ca, la ora actuala, este nevoie de o Hotarâre de Guvern (HG) prin intermediul careia se va cunoaste tipul de procedura prin care vor fi alocate primele doua multiplexe din sase, ce vor permite transmisia in format digital, precum si valoarea taxei de licenta perceputa operatorilor câstigatori pentru exploatare.

“În privinta televiziunii digitale, România are disponibile sase acoperiri nationale care permit transmisia digitala. Dintre acestea, doua vor trebui inaugurate inainte de 2012, iar celelalte in momentul in care se va opri in totalitate trasmisia de tip anlogic, adica dupa 1 ianuarie 2012. Este nevoie de o Hotarâre de Guvern care sa precizeze doua lucruri esentiale:

ce tip de procedura va permite alocarea primelor doua multiplexe si cât va fi taxa de licenta perceputa câstigatorilor”, a explicat Catalin Marinescu.
Conform lui Marius Fecioru, ministru secretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), HG-ul care va reglementa alocarea de multiplexe nationale “va fi gata pâna cel târziu saptamâna viitoare”.

Guvernul României a decis, la sfârsitul lunii octombrie, implementarea serviciilor de televiziune digitala terestra la nivel national si finalizarea procesului de eliminare a serviciilor de televiziune analogica din banda de frecvente UHF, pâna la 1 ianuarie 2012, prin Hotarârea 1213/2009 pentru aprobarea Strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national.

Acest proces de tranzitie este impus de obligatiile asumate de catre România in calitate de stat membru al Uniunii Europene. Conversia televiziunii terestre de la transmiterea analogica la cea digitala trebuie sa ia in consideratie o serie de factori esentiali, legati de structura si caracteristicile populatiei, cât si de mediile si modalitatile de acces la serviciile de televiziune.

Astfel, 70% dintre gospodariile din România traiesc sub nivelul salariului mediu pe economie, iar dintre cele 1.445.000 gospodarii care au acces la servicii de televiziune numai prin intermediul antenei terestre, aproximativ 38% se gasesc in mediul urban si 62% in cel rural. În România, Banda III VHF este majoritar folosita de catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. (SNR) pentru transmisia programului public de televiziune TVR1.

Pentru banda UHF, România a prevazut un numar total de 37 alocari, pentru fiecare alocare negociind un numar de canale pe care le poate folosi pentru viitoarea retea digitala de televiziune. Transmitatoarele analogice de mare putere din banda VHF, care transmit, in prezent, programele televiziunii pub lice cu acoperire nationala vor fi mentinute in functionare pâna in 2015, pentru a permite cetatenilor potential afectati de imposibilitatea receptionarii serviciilor digitale terestre, accesul la serviciile publice de televiziune.

Aceste statii, operând in banda VHF, nu vor crea probleme de interferente pentru multiplexele digitale ce vor fi implementate. Procesul de tranzitie la televiziunea digitala cuprinde mai multe etape. Astfel, cel târziu la 31 decembrie 2010 va trebui asigurata o acoperire de minim 60% din populatie si 50% din teritoriu, urmând ca pâna la 31 decembrie 2011 sa fie realizata acoperirea pentru 90% din populatie si 80% din teritoriu, pentru ca la 1 ianuarie 2012 sa poata inceta orice transmisie analogica.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.