România militează la Copenhaga pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

România si partenerii din Uniunea Europeana vor depune, la Conferinta de la Copenhaga, toate eforturile necesare pentru a stimula progresul negocierilor, astfel incât acordul ce va fi incheiat sa genereze obligatii de atingere a unor tinte concrete de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera in toate tarile dezvoltate, se arata intr-un comunicat al Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

România participa, in perioada 7-18 decembrie 2009, la Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, la Copenhaga, in Regatul Danemarcei.
Negocierile de la Copenhaga sunt decisive pentru obtinerea unor rezultate concrete in lupta impotriva schimbarilor climatice. Marea provocare a viitorului acord (post-Kyoto) va fi ca obiectivele acestuia sa fie ambitioase si cuprinzatoare, in primul rând prin asumarea unor tinte semnificative de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de catre toate tarile dezvoltate, dar si o modificare in sens pozitiv a emisiilor in tarile in curs de dezvoltare.

Citeste si:  Summitul de la Copenhaga: liderii lumii dezvoltate pun la care o fraudă gigantică

Pâna la acest moment, negocierile la nivel international au inaintat intr-un ritm foarte lent, fiind dificil sa se ajunga la consens asupra unor aspecte esentiale precum forma acordului si finantarea masurilor de combatere a schimbarilor climatice in statele in curs de dezvoltare.
Desi agenda initiala preconiza finalizarea negocierilor la Copenhaga, evolutia discutiilor la nivel international arata ca negocierile din luna decembrie vor asigura elementele esentiale ale unui acord politic, urmând ca in cursul anului 2010 sa fie continuate negocierile asupra textului propriu-zis al acordului, dar si regulile privind implementarea acestuia.

Citeste si:  Taxa pe grâu, găselniţă financiară de încolţit bugetul

Pâna la data de 15 decembrie 2009, vor avea loc discutii si negocieri la nivel de experti, iar in perioada 16 – 18 decembrie negocierile se vor desfasura si intre reprezentanti la nivel inalt.
Delegatia României la negocierile Conferinta de la Copenhaga va fi condusa de ministrul Mediului si va include reprezentanti de la Ministerul Mediului, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Departamentul pentru Afaceri Europene, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si Ministerul Afacerilor Externe.

Dezbaterile conferintei vor fi conduse de Connie Hedegaard, fost ministru pentru energie si schimbari climatice in Danemarca, actualul comisar nominalizat pentru schimbari climatice, portofoliu nou infiintat in cadrul Comisiei Europene, pentru urmatorul mandat al acesteia.

Citeste si:  Alexandra Dulgheru, calificare dramatică în optimile turneului de la Roma

Din documentul de negociere privind Acordul post-Kyoto, de interes special pentru MAPDR sunt stabilirea noilor reguli de contabilizare a emisiilor de gaze cu efect de sera din sectorul LULUCF (utilizarea terenului, schimbarea categoriei de folosinta a terenului si silvicultura), posibila extindere a categoriilor de activitati de cultivare a terenului eligibile pentru finantare prin piata Carbonului (mecanisme flexibile), precum si formatul mecanismului de reducere a emisiilor generate de defrisarea si degradarea padurilor in statele in curs de dezvoltare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close