MMFPS: Deficitul bugetar va fi de 7% din PIB, la sfârşitul lui 2009

Deficitul bugetar va fi de 7% din PIB la sfârsitul lui 2009 si nu de 7,3% din PIB, ceea ce arata ca scaderea a inceput sa se micsoreze, a declarat, luni (7 decembrie 2009) seara, la Gala Asiguratori de Top, Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

“Unde suntem acum? Suntem intr-o restrângere de economie, intr-o zona in care deficitul bugetar este enorm de mare, se duce spre 7,3% din PIB. Va dau o veste buna: nu va fi 7,3% din PIB, va fi doar de 7% din PIB, ceea ce este un lucru extraordinar de bun pentru ca asta arata un lucru: ca scaderea deficitului a inceput sa se micsoreze. Nu am inceput sa avem o crestere, dar scaderea a inceput sa se micsoreze”, a spus Seitan.

Acesta a admis ca România se afla intr-o criza financiara, economica, politica, dar si intr-una sociala. “Criza asta sociala se remarca si se vede foarte bine printre alte elemente finale in legatura cu piata si in zona asigurarilor, respectiv faptul ca nivelul de crestere in domeniul asigurarilor, care, dupa parerea mea, in structura cel putin este pe minus, mai degraba decât pe o crestere reala, reflecta puterea adevarata de cumparare a românilor”, a aratat Seitan.

Oficialul a subliniat ca inca nu exista semnale “suficient de pozitive” in urma carora sa se concluzioneze ca piata asigurarilor va creste pentru ca exista mai multi oameni care muncesc, ci, din contra, somajul “va mai creste anul acesta”. Potrivit acestuia salariile, in general, atât in zona bugetara, cât si in cea privata, sunt in scadere sau sunt temperate.

“Ati observat ca nimeni nu isi mai permite sa dea al 13-lea salariu sau bonusuri de Craciun. Cred ca si dumneavoastra (firmele de asigurari) va confruntati cu aceleasi restrictii din punctul asta de vedere, ceea ce inseamna ca anul acesta supravietuirea firmelor pe piata de resort a fost un succes atâta timp cât au ramas pe o piata ostila din punct de vedere al cumparatorului”, a precizat secretarul de stat in MMFPS.

În ceea ce priveste anul viitor, nici 2010 nu va fi unul foarte bun, intrucât ace sta va incepe cu doua lucruri “foarte dure”. Unul va fi inghetarea salariilor bugetare, la care se adauga disponibilizarile in sectorul bugetar din cauza restrictiilor pe bugetul de stat, intrucât anul viitor România trebuie sa obtina un deficit bugetar sub 5,9% PIB, conform acordului stand-by cu Fondul Monetar International.

“Categoric ca se intorc FMI, BM si UE sa ne acorde cotele de imprumut pe care nu ni le-au acordat anul acesta, undeva prin februarie sau martie, dar asta este un paleativ atâta timp cât pâna atunci trebuie rezolvate doua probleme: una este inghetarea salariilor bugetarilor. Apoi, va avea loc o crestere a disponibilizarilor in zona bugetara, dar inca nu se stie cât, pentru a ajunge la un deficit sub 5,9%, cât am negociat cu Fondul”, a aratat Seitan.

Mai mult, in urma reorganizarii agentiilor guvernamentale, 10.000 de oameni vor ramâne fara locuri de munca la inceputul lui 2010, ceea ce va duce la cresterea somajului. Din aceasta cauza, România se va confrunta cu probleme serioase privitoare la un somaj mai mare, care va depasi 7%, cât va fi la sfârsitul anului 2009. A doua problema pe care o va aduce 2010 va fi inghetarea pensiilor si aplicarea legii sistemului unitar de pensii publice.
“Deci, anul viitor, nu va mai avea loc o crestere a valorii punctului, tocmai din acelasi motiv, in ideea de a controla deficitul bugetar si a nu da voie sa creasca mai mult, ca sa-l putem finanta”, a precizat oficialul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.