Trichet cere o mai bună protecţie în cazul falimentului unor mari bănci

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a cerut, luni (7 decembrie 2009), mijloace juridice pentru o mai buna protectie in cazul prabusirii unei banci mari, in conditiile in care actuala criza financiara a evidentiat lipsurile in aceasta privinta, transmite Handelsblatt.

“Autoritatile de supraveghere trebuie sa dispuna de instrumente adecvate pentru a putea interveni suficient de repede pentru o institutie financiara relevanta pentru intregul sistem, evitând astfel o serie de unde de soc in sistemul financiar”, a declarat Trichet, adaugând actuala legislatie din Europa nu este suficienta pentru astfel de cazuri.
Trichet s-a aratat retinut fata de ideea unui “testament” al bancilor, in care ace stea sa includa un plan de salvare si de lichidare.

“Este o abordare interesanta”, a spus el, subliniind insa – fara a intra in detalii – ca “exista inca semne de intrebare foarte, foarte importante”. Prabusirea bancii americane de investitii Lehman Brothers, in septembrie 2008, a aruncat sistemul financiar international in cea mai profunda criza in ultimele decenii. De atunci, guvernele, bancile nationale si autoritatile de supraveghere incearca sa gaseasca solutii pentru cum ar putea sa declare insolventa marile banci fara a afecta prea mult intregul sistem.

Una dintre propuneri este elaborarea unui “testament din timpul vietii” care sa garanteze ca un eventual faliment al marilor banci nu va declansa un efect de domina care sa clatine intregul sistem financiar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.