8 din 10 români nu mai speră la un credit în 2010

Criza financiară şi băncile care au mărit excesiv dobânzile au spulberat speranţele unei mari majorităţi din populaţia activă a României în a mai obţine un credit în 2010.

Potrivit unui sondaj comandat de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, ’83 la sută din populaţia României consideră că nu va mai putea contracta un credit în 2010, în timp ce 69 la sută din populaţie consideră că nu va mai putea face economii anul viitor’.
Sondajul prezentat de preşedintele FGDSB, Eugen Dijmărescu, arată că 14 la sută din cei chestionaţi preferă să păstreze banii în bănci, 14 la sută în depozite bancare în lei, 10 la sută în conturi curente şi 8 la sută în conturi de card.

Cei chestionaţi preferă, în proporţie de 30 la sută ca suma plasată să fie garantată, 17 la sută preferă ca instituţia să fie sigură, iar 23 la sută vor un câştig din dobânzi mare. 51 dintre intervievaţi preferă relaţia cu o singură bancă, în timp ce 8 la sută preferă o relaţie cu mai multe bănci. Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a plătit compensaţii către 327.465 deponenţi, în valoare de 512,24 milioane lei, iar în 13 ani de funcţionare a avut 7 intervenţii.

‘Fondul are în prezent la dispoziţie 1,2 miliarde lei, pentru garantarea eventualelor situaţii de faliment. În cazul garantării depunerilor în valută, dacă leul se depreciază riscul valutar este pe Fond’, a precizat Dijmărescu. ‘Există posibilitatea ca plafonul de garantare să fie majorat de la 50.000 de euro, la 100.000 de euro, după o decie a Comisiei Europene şi vom vedea atunci ce va fi şi în România’, a spus Dijmărescu. Eugen Dijmărescu a participat la seminarul financiar-bancar EU Cofile, organizat de Banca Naţională, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.