BEC – rezultate finale ale alegerilor prezidenţiale: Traian Băsescu câştigător al scrutinului

Traian Băsescu, candidat susţinut de PD-L, a câştigat alegerile prezidenţiale din 6 decembrie 2009, conform datelor centralizate de Biroul Electoral Central, a anunţat, miercuri (9 decembrie 2009), purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, care a precizat că procesul-verbal va fi înaintat în cursul serii Curţii Constituţionale pentru validare.

BEC a anunţat rezultatele finale ale prezidenţialelor, după primirea tuturor proceselor-verbale în original din ţară şi din străinătate. Potrivit datelor centralizate de BEC, actualul şef al statului, Traian Băsescu, a obţinut 5.275.808 voturi, reprezentând 50,33%, iar contracandidatul său, Mircea Geoană, a fost votat de 5.205.760 de alegători, adică 49,66%.
Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne a fost de 10.620.116. Dintre aceştia au votat în secţii speciale 986.887 de persoane, iar urna mobilă a fost folosită în 47.189 de cazuri. Numărul total al voturilor valabil exprimate a fost de 10.481.568, nule fiind declarate 138.476.

Procesul-verbal final care atestă câştigătorul alegerilor prezidenţiale a fost semnat de toţi membrii BEC, cu excepţia reprezentantului PNL, Mihai Bălăşescu, al PSD, Şerban Nicolae, şi al PRM, Dan Zamfirescu, a confirmat Marian Muhuleţ.

Pe procesul-verbal cei trei şi-au argumentat refuzul de a semna. Şerban Nicolae susţine că numărul mare de fraude – vot multiplu, persoane inexistente, mită electorală – dovedite infirmă cifrele anunţate de BEC.

Bălăşescu a menţionat, de asemenea, că refuză semnarea întrucât a fost depusă la CCR o cerere de anulare a scrutinului din 6 decembrie ”din cauza fraudei electorale manifestată prin vot multiplu, voturi cumpărate prin mită electorală, furt efectiv de voturi”.

Marian Muhuleţ a precizat că procesul-verbal este valabil chiar dacă cei trei membri ai BEC au refuzat să-l semneze, semnătura preşedintelui BEC fiind, legal, suficientă.

Social-democratul Mircea Geoană, care a contestat la Curtea Constituţională realegerea, duminică, a preşedintelui Traian Băsescu, invocând ‘fraude masive’, a declarat miercuri, în cadrul unei întâlniri cu presa străină la Bucureşti, că va accepta avizul justiţiei, indiferent care va fi acesta, relatează AFP. ‘În cazul în care Curtea Constituţională va respinge cererea noastră de invalidare a scrutinului, voi respecta decizia ei’, a afirmat Geoană.

Liderul social-democrat a precizat că se aşteaptă ca examinarea contestaţiei din partea Curţii Constituţionale să aibă loc vineri. În cazul anulării celui de-al doilea tur, un nou scrutin ar urma să aibă loc la 20 decembrie, a adăugat Geoană.

Potrivit acestuia, Partidul Social Democrat (PSD) pe care îl conduce a adunat un ‘număr suficient de probe’ pentru a demonstra că al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, câştigat la limită de Băsescu, cu un avans de doar 70.000 de voturi, a fost ‘viciat de fraude’.

‘Am asistat la cele mai masive fraude înregistrate vreodată în România’, afirmat el, adăugând că este vorba de ‘cumpărări de voturi, vot multiplu şi procese-verbale falsificate’.

Geoană a dat asigurări că ar fi vorba de peste 136.000 de voturi, liderul social-democrat recunoscând că în trecut PSD a fost acuzat la rândul său de fraude. ‘Avem obligaţia să stabilim adevărul. Dacă închidem ochii, vom fi condamnaţi să rămânem o cvasi-democraţie’, a mai declarat el.

În ceea ce priveşte ideea că o invalidare a scrutinului şi o repetare a celui de-al doilea tur riscă să determine o dezamăgire a electoratului său şi o mobilizare puternică în favoarea lui Traian Băsescu, Geoană a dat asigurări că ‘preferă să piardă cu 60% la 40% într-un scrutin corect’.
Preşedintele PSD a exclus de asemenea orice cooperare cu Partidul Democrat Liberal (PD-L), din rândul căruia provine Traian Băsescu, în vederea formării unui guvern, subliniind că va continua să susţină alianţa cu Partidul Naţional Liberal (PNL), pecetluită înainte de alegeri, încheie AFP.

Traian Băsescu a declarat miercuri, la Palatul Cotroceni, că iniţiativa PSD de contestare a rezultatului alegerilor prezidenţiale este una legală, democratică, constituţională. „În ceea ce priveşte demersul de contestare a turului doi al alegerilor prezidenţiale, aş vrea să fac precizarea că eu îl consider un demers democratic. În acelaşi timp, cred că acest demers trebuie dus cu mijloace democratice şi trebuie evitate minciuna, dezinformarea sau alte mijloace, dar demersul pe fondul lui este un demers democratic, constituţional, un demers legal”, a spus Traian Băsescu.

El a opinat că evenimentele din aceste zile, până la validarea alegerilor, trebuie privite cu calm. „Eu cred că cea mai bună atitudine este cea pe care eu o am, adică un calm cu care să privim la zbaterea politicienilor, la procesul legal şi democratic de constestare. Repet, procesul de contestare este un proces legal, prevăzut în Constituţie, prevăzut în lege. Deci, PSD nu face nimic ilegal. Atât mi-aş permite să atenţionez, asupra mijloacelor, dacă pot fi cele care să genereze aceea linişte pe care ne-o promitea candidatul PSD, doar dacă se poate”, a mai spus el.

Totodată, preşedintele a făcut un apel la responsabilitate, adăugând că aceasta trebuie să existe atât din partea politicienilor, cât şi a instituţiilor, dar şi a mass-media. El s-a declarat convins că instituţiile statului vor funcţiona corect, aşa cum au făcut-o pe întregul parcurs al procesului electoral.

De asemenea, Traian Băsescu a dorit să facă un apel la cei care „înfierbântaţi de disputa politică” aruncă un semn de întrebare asupra românilor din diaspora.
„Le-aş aduce aminte că acestor oameni le datorează faptul că în ultimii 5 ani, cu banii pe care i-au trimis acasă, cinci-şase-şapte miliarde, în ultimul an, în 2008, au acoperit deficitul de cont curent generat de faptul că noi, aici acasă, am consumat mai mult decât am produs.

Din acest motiv cred că trebuie trataţi cu tot respectul şi a arunca înspre ei urme de îndoială este cel puţin incorect”, a subliniat şeful statului. Traian Băsescu a reiterat că din punctul său de vedere procesul de contestare este legal, constituţional, reamintind că la fiecare scrutin au existat astfel de demersuri. Curtea Constituţională a României a confirmat, miercuri seara, faptul că a înregistrat documentele primite de la BEC.

loading...

Citește și
Loading...

6 Comentarii
 1. Judetul Arges spune

  Consider ca domnul Mircea Geoana are dreptate, cu siguranta alegerile au fost fraudate… in judetul in care ma aflu s-au dat alimente in ziua alegerilor la unele sectii speciale de vot daca alegatorii votau cu Traian Basescu.

 2. mihai spune

  Consider ca domnul Mircea Geoana are dreptate, cu siguranta alegerile au fost fraudate… in judetul in care ma aflu s-au dat alimente in ziua alegerilor la unele sectii speciale de vot daca alegatorii votau cu Traian Basescu.

 3. mariana spune

  Am fost observator la sectia speciala 632 S, la Policlinica Titan. De la ora 7 pana la 21 au reusit sa voteze doar 1314 cetateni.Au stat la coada cam 45 min.- 1 ora. Oare cum a fost posibil la Paris, sa voteze 3400 sau 3600 de cetateni??????? Pentru fiecare cetatean trecea cam 5 minute pana intra in cabina de vot. Este foarte clar ca au fost furate alegerile. Ma indoiesc ca s-au inghesuit alegatorii romani din Paris sa voteze.

 4. viviana rus spune

  alegerile nu au fost furate in niciun caz!daca nu aveti dovezi clare cum puteti sa afirmati acest lucru? Traian Basescu a castigat datorita faptului k a fost votat pe cale legala,astfel obtinand cele mai multe voturi! si a meritat!

 5. Anca spune

  Deci ..clar k voturile au fost fraudate deaocere si in judetul nostru sau dat in unele sate cate 50 de euro(de pers.) pt a vota cu Traian Basescu ,in alte sate primarii care erau din sediul PD-L le-au spus cetatinlor ca daca nu voteaza cu D-n BAsescu nu l mai da ajutoare sociale ,pensi etc.este corect?ceea c se intampla in Romania?am rude in instrainate care au spus k multi dintre romani nu am mers la vot deoarece ESTE departe de unde stau ei ,de a ajunge unde sunt sedile speciale si in sedi nu erau foarte multe pers .Sper sa se faca dreptate mi se pare corect sa avem un presedinte care fura voturile ….clar ca va fura si mai mult din alte parti dak ne fura aici pe fata….Traian Basescu nu a castiga pe meritului lui….

 6. MIHAELA spune

  AUZI ANCA DRAGA MAI BINE AI INVATA SA SCRII IN LIMBA ROMANA .NU STIU CATI ANI AI DAR HABAR NU AI CE SA INTIMPLAT PE VREMEA CAND A FOST REVOLUTIA DIN 1989.PERIOADA DE DUPA REVOLUTIE SAU VANDUT APROAPE TOATE FABRICILE PRODUCATOARE DIN ROMANIA,CAND FOARTE MULTI ROMANI AU RAMAS FARA LOCURI DE MUNCA .MOTIVUL ,ION ILIESCU A FOST LA CONDUCEREA TARII CARE A ADUS INVESTITORI STRAINI SI A VANDUT TOT .NUL MAI ACUZA PE BASESCU CA NU EL E VINOVAT PENTRU CRIZA CARE SA ABATUT PESTE ROMANIA.PSD E CEL CARE AU FRAUDAT TOT TIMPUL NUMAI CA SA PUNA MINA IAR PE CONDUCERE.DACA NU STITI NU MAI VB .DECIT UN PROSTANAC CA SI MIRCEA GEOANA MAINE UNU CA SI BASESCU.E UN OM CARE TINE LA CE A MAI RAMAS DIN TARA ASTA.BASESCU NU LEA PROMIS UNGURILOR CA LE FACE AUTONOMIE MAGHIARA ,CUM A FACUT GEOANA PROMITINDULE NICI TE MIRI CE.OARE NOI CE DREPT AVEM IN UNGARIA?ASA CA VORBITI NUMAI CEEA CE STITI.IAR TU MARIANA AI PUTUT SA FII OBSERVATOR LA SECTIA DE VOTARE CA GRESESTI FOARTE MULT.PUTETI SA ZICETI CE VRETI ,POATE CA FRAUDELE AU FOST FACUTE CHIAR DE PSD,ASTA NU SE POATE DEMONSTRA NICIODATA IAR SA SE FACA ALTE ALEGERI CA ASA VOR CEI DE LA PSD ,INSEAMNA CA SE JOACA CU NERVII A MILIOANE DE ROMANI .SA LE FIE RUSINE CA AU FACUT ASA CEVA.NUMAI HOTII STRIGA DUPA HOT.TRAIAN BASESCU A CASTIGAT ALEGERILE IAR CEI DE LA PSD SA SE OBISNUIASCA CA AU PIERDUT.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.