BNR a avut profit din operaţiuni de piaţă, declară Mugur Isărescu

Banca Centrală a plătit la Bugetul de stat, sub formă de impozit, aproximativ un miliard de lei, din profitul realizat în 2009, 80 la sută din sumă, a declarat, marţi (8 decembrie 2009) guvernatorul Mugur Isărescu.

‘Câştigul nu l-am facut din administrarea rezervei, ci din operaţiuni de piaţă. Acum 3-4 ani, randamentul pentru administrarea rezervei valutare era peste 4 la sută, acum abia daca mai avem 0,75 la sută. Am început să pierdem din administrarea rezervei’, a spus Isărescu.

Pentru rezervele minime constituite de bănci, BNR plăteşte 3,69 la sută pe an în cazul pasivelor în lei, 1,37 la sută pentru cele în euro şi 0,89 la sută pentru cele în dolari. BNR a redus nivelul rezervelor minime obligatorii pâna la 25 la sută pentru pasivele în valută, respectiv 15 la sută pentru cele în lei cu scadenţa reziduală sub 2 ani. La scadenţele peste 2 ani, băncile comerciale nu sunt obligate să constituie RMO.

Guvernatorul a subliniat că înainte de a plăti impozit, BNR a trebuit să folosească profitul pentru a acoperi în întregime pierderile din anii precedenţi, începând să platească în 2009 impozit pentru profitul realizat din luna mai.
Guvernatorul BNR a subliniat importanţa poziţiei de creditor net a BNR în funcţionarea pieţelor şi în transmiterea măsurilor de politică monetară. Guvernatorul Băncii Centrale a participat la un seminar financiar-bancar organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.