BNR: Creditele imobiliare au început să creeze probleme băncilor

Creditele imobiliare au inceput sa creeze probleme bancilor la fel ca si creditele de consum, care ‘au dat tonul problemelor’, a declarat la o conferinta financiara, Ion Dragulin, directorul Directiei Stabilitate Financiara in Banca Nationala a României.

Dinamica ratelor restantelor este mai ridicata la companii, iar la restantele populatiei incep sa nu mai existe diferente intre creditul imobiliar si credite le de consum, perceptia ca populatia are o rezistenta mai mare la dificultati si un comportament mai serios la creditele imobiliare tinzând sa se diminueze, a spus Dragulin, care a prezentat rezultatele unui sondaj al BNR pentru luna noiembrie privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei.

Citeste si:  SUMIR SRL - notificare privind deschiderea procedurii de faliment în formă simplificată

El a explicat ca tendinta ascendenta a ratelor restantelor promoveaza o schimbare in structura activului bancar catre expuneri cu risc mai scazut. Totusi, companiile si populatia isi pastreaza pozitia de debitor net fata de sectorul bancar, ceea ce mentine nevoia lor de finantare (raport dezechilibrat intre depozite si credite).
‘Perspectivele de crestere a resurselor de finantare prin economisire par a fi lente si limitate. Bancile au inceput sa se reorienteze usor catre finantarea interna, dar si aceste resurse au riscurile lor’, a spus Dragulin.

El a adaugat ca, in ciuda provocarilor in contextul actual, sistemul bancar face fata relativ bine crizei, iar rata de solvabilitate a avut un trend usor ascendent in 2009, in timp ce rentabilitatea a revenit pe o panta ascendenta, chiar pe fondul unei cresteri importante a provizioanelor. ‘Nu suntem intr-un excedent de provizioane, care sunt relativ rezonabile in raport cu pierderile bancilor’, a mai spus oficialul BNR.

Citeste si:  Fonduri europene de 3,6 miliarde euro au fost virate pentru agricultură
Citește și
1 Comentariu
  1. Adelin spune

    Bancile vor trebui sa-si asume riscul, desi nu prea au in sange asta. Au dat tone de credite in ultimii ani, multe stiute de prima data cu probleme; acum sa fie pregatite pentru ce e mai rau.
    In 2010 somajul va exploda iar guvernul e incapabil de a conduce.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close