BNR: Primele 6 luni din 2010, hotărâtoare pentru sistemul bancar românesc

În sistemul bancar românesc se menţine un risc ridicat din cauza creditelor şi cred că anul 2010 va fi mai greu ca 2009, a declarat, miercuri (9 decembrie 2009), directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

‘Cred că primele 6 luni din 2010 vor fi hotărâtoate pentru sistemul bancar românesc’, a spus Cinteză. Acesta consideră, totuşi, că situaţia adecvării cerinţelor de capital este foarte bună pentru băncile româneşti, iar băncile au simţit pericolul şi au luat măsuri. Provizioanele la nivelul sistemului bancar din România ajunseseră la 12,967 milioane lei, la 30 septembrie, faţă de 3,642 milioane lei, la 31 decembrie 2007, a arătat Nicolae Cinteză, într-un seminar financiar-bancar.

Provizioanele sunt sumele pentru acoperirea riscurilor, pe care băncile comerciale sunt obligate să le constituie potrivit normelor Băncii Naţionale. Cinteză a precizat că neperformanţa băncilor se accentuează, ceea ce a determinat o dublare a provizioanelor, de la 6,065 milioane lei, la 9 luni din 2008, până la 12,967 milioane lei, la 30 septembrie 2009.

‘Cu toate acestea gradul de solvabilitate a rămas foarte bun, de 13,7 la sută, datorită politicii prudente a Băncii Naţionale’, a spus Cinteză. Există o tendinţă foarte, foarte clară de depreciere a activelor, iar profiturile raportate de bănci nu sunt rezultatul activităţii de creditare. ‘Profitabilitatea sistemului bancar este rezultatul măsurii BNR de a se putea deduce suma colateralului pentru care nu s-au constituit provizioane, în cazul creditelor care au un termen scadent mai mare de 90 de zile’, a explicat Cinteză.

88 la sută din cerinţa de capital la nivelul sistemului bancar românesc este determinată de riscul de credit, 11 la sută de riscul operaţional şi 1 la sută din riscul de neplată, potrivit datelor Băncii Centrale.

‘Cel mai probabil vor fi introduşi doi indicatori noi, pe care noi îi studiem de doi ani. Primul este indicatorul Tier 1, calcularea fondurilor proprii de nivelul 1 la indicatorii de risc, care trebuie să fie mai mare de 7 – 8 la sută din capitaluri proprii. Al doilea indicator este Efectul de pârghie privind fonduri proprii de nivel 1 calculat la active, la un nivel acepat de 4 – 5 la sută, raportat la capitaluri proprii’, a explicat directorul din BNR.

Primele cinci bănci străine din România concentrează active de 175,2 miliarde lei, credite de 126,2 miliarde lei, capitaluri proprii de 13,2 miliarde lei şi depozite de 112,2 miliarde lei. Nicolae Cinteză a participat la un seminar financiar-bancar, organizat de BNR, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.