Bucureşti, pe locul 28 din 30 în clasamentul celor mai verzi oraşe din Europa

Capitala României se află pe locul 28 (din 30) în Indexul Verde al Oraşelor din Europa, cel mai verde oraş fiind desemnat Copenhaga, potrivit unui studiu realizat de Siemens, în colaborare cu Economist Intelligence Unit.

Siemens a publicat primul Index Verde al Oraşelor din Europa, un studiu unic din punctul de vedere al dezvoltării durabile, realizat în 30 de oraşe din 30 de ţări europene. În plus, faţă de analiza realizărilor şi obiectivelor acestor oraşe în domeniul mediului şi protecţiei climei, Indexul Verde al Oraşelor prezintă transparent diferenţele dintre ele.
Studiul evaluează cele 30 de oraşe sub 8 categorii: emisii CO2, Energie, Clădiri, Transporturi, Apă, Deşeuri şi Folosirea terenurilor, Aer şi Guvernanţa ‘Verde’, fiind prezentat de Siemens la Conferinţa ONU pentru Schimbări Climatice în Copenhaga.

‘Sprijinim eforturile oraşelor pentru a asigura protecţia climatică, furnizându-le date comprehensive şi standardizate. Oraşele pot folosi acest studiu pentru a-şi prioritiza eforturile în reducerea amprentei de carbon’, a declarat Reinhold Achatz, Head of Corporate Research and Technologies, Departamentul central de cercetare al Siemens AG.

Potrivit acestui studiu, Copenhaga este ‘cel mai verde’ oraş din Europa, urmat de Stockholm, Oslo, Viena şi Amsterdam. Bucureştiul este al 28 – lea în clasamentul general, ocupând următoarele locuri: categoria emisii CO2 – locul 24, categoria Energie – locul 23, categoria Clădiri – locul 21, categoria Transporturi – locul 28, categoria Apă – locul 28, categoria Deşeuri şi Folosirea terenurilor – locul 28, categoria Aer – locul 27, categoria Guvernanţă ‘Verde’ – locul 30.

După Bucureşti, locurile 29 şi 30 sunt ocupate de Sofia şi, respectiv, de Kiev. Oraşele scandinave realizează în general scoruri foarte ridicate. Gradul de conştientizare a protecţiei mediului în aceste oraşe a fost foarte ridicat ani la rând, fapt ce se reflectă şi în obiectivele de mediu ale acestor oraşe.

Copenhaga, de exemplu, intenţionează să ajungă un oraş fără emisii de carbon până în anul 2025. În ţările scandinave, PIB per cap de locuitor este peste medie, aceste state bogate investind considerabil în protecţia climatică. Până în prezent, ţările est-europene se clasează mai jos, din cauza valorii mult mai scăzute a PIB, dar şi a contextului istoric, incluzând aici şi atenţia scăzută oferită protecţiei climatice în deceniile trecute.

În particular, consumul ridicat de energie în clădiri şi infrastructura depăşită reflectă acest aspect. În domeniul transportului public, totuşi, oraşele est-europene înregistrează adesea scoruri peste medie, ca de exemplu Kievul, care ocupă locul 30 în clasamentul general, are cel mai ridicat procent estimat de persoane care folosesc transportul public pentru a face naveta.

‘Analizele noastre indică faptul că oraşele europene analizate sunt lideri din punctul de vedere al protecţiei mediului înconjurător. În particular, aproape toate cele 30 de oraşe, care adăpostesc aproximativ 75 de milioane de locuitori – au emisii de CO2 per locuitor mai mici decât alte ţări din UE’, a declarat James Watson, Managing Editor al Economist Intelligence Unit şi editorul acestui studiu, dând ca exemplu oraşul Oslo – cel mai performant în această categorie.

Oslo emite doar 2,5 tone de emisii CO2 per locuitor pe an, cu mult mai puţin decât media înregistrată în Uniunea Europeană, de 8,5 tone. În plus, aproape toate oraşele au dezvoltat deja şi implementat parţial o strategie de mediu, a adăugat Watson.

Complexitatea Indexului Verde al Oraşelor din Europa este unică. Cele 8 categorii se bazează pe 30 de indicatori individuali – 16 dintre aceştia sunt cantitativi (de exemplu: consumul de apă şi de energie per cap de locuitor, rata de reciclare şi de folosire a transportului public) şi 14 calitativi (precum reducerea ţintelor de emisii CO2, standarde de eficienţă pentru clădiri sau sprijinirea măsurilor de protecţie a mediului).

Studiul include, de asemenea, portrete detaliate ale oraşelor ce prezintă punctele forte şi slabe ale fiecărui oraş, în acelaşi timp punând în evidenţă iniţiative locale din care alte oraşe pot învăţa. ‘Un element cheie al studiului este posibilitatea comparării rezultatelor pentru fiecare oraş – atât în categoriile individuale, cât şi în evaluarea clasamentului general’, a precizat Watson.
Indexul Verde al Oraşelor din Europa este al treilea studiu efectuat de Siemens până în prezent în seria cercetărilor în domeniul dezvoltării durabile – după rapoarte despre sustenabilitatea oraşelor Londra şi Munchen.

Cu o activitate de peste 100 de ani în România, Siemens este cea mai mare companie din ţară care deţine soluţii inovatoare complete în următoarele segmente de activitate: Energie, Sănătate, Industrie. Siemens are sediul central în Bucureşti şi prezenţa regională în Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara şi aproximativ 2.200 de angajaţi.
În anul fiscal 2009, compania a raportat venituri de aproximativ 23 de miliarde de euro datorită produselor şi serviciilor care fac parte din acest portofoliu de mediu. Această sumă reprezintă aproximativ 30 la sută din totalul veniturilor anuale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.