Criza economică a dus la pierderea a 20 milioane de locuri de muncă pe an

Criza a dus la pierderea locurilor de munca a 20 milioane de persoane pe an in lumea intreaga, si va continua sa ameninte milioane de alte persoane daca planurile de relansare pentru economie vor fi oprite prea devreme de catre guverne, a anuntat Organizatia Mondiala a Muncii (OIM), trasmite AFP.

‘Cel putin 20 milioane de locuri de munca au fost reduse din octombrie 2008, data la care a inceput criza financiara’, explica OIM in raportul mondial anual pe 2009 cu privire la situatia locurilor de munca.
‘Criza mondiala a locurilor de munca este departe de a fi terminata’, a declarat in cursul unei conferinte de presa principalul autor al raportului, Raymond Torres, avertizând guvernele principalelor economii ale lumii asupra riscului, in planul somajului, de a retrage prematur planurile de relansare economica puse in aplicare la inceputul anului.

O finalizare prea rapida a acestor planuri ar putea face ca reluarea cresterii economice sa fie ‘fragila si incompleta’, estimeaza OIM, conform careia cinci milioane de persoane care au un post la ora actuala risca sa-l piarda daca ‘nu sunt adoptate sau urmate masurile’ necesare.
De altfel, ’43 milioane de persoane care sunt la ora actuala in somaj risca sa se afunde intr-un somaj de lunga durata’ daca aceste masuri, a adaugat Torres. Studiul sau se refera la 51 de tari pentru care sunt disponibile statistici, printre care Statele Unite, China, statele UE, India, Brazilia, Japonia, Canada si Australia.

Raportul arata si ca, daca vor opri planurile de relansare, tarile dezvoltate nu vor putea reveni ‘inainte de 2013’ la nivelul de angajare dinainte de criza. Pentru tarile emergente si in curs de dezvoltare, situatia este mai putin grava, reluarea pietei muncii fiind prevazuta incepând din 2010. Totusi, nu se va ajunge la nivelul dinainte de criza inainte de 2011.
Precedentele estimari ale organizatiei, publicate in septembrie, au stabilit ca masurile de protectie sociala luate de G20 de la inceputul crizei vor crea ori salva ‘intre 7 si 11 milioane de locuri de munca’ in aceste tari.

În opinia expertilor OIM, criza actuala arata ‘necesitatea de a adopta o noua paradigma politica, centrata pe nevoia de munca decenta a populatiei’.
Organizatia doreste ca munca sa devina principalul mobil al masurilor de relansare economica, prin intermediul Pactului mondial privind forta de munca pe care membrii OIM l-au adoptat in iunie.

Conform OIM, mentinerea masurilor de relansare continute in Pact ar putea duce la ‘cresterea locurilor de munca cu sapte la suta, fata de abandonarea precoce a acestor masuri’. Taxa pe carbon de 30 de dolari, la care s-a apelat pentru a diminua impozitele pe salarii, ar putea duce la crearea a 14,3 milioane de locuri de munca pâna in 2014, se arata in raport.
Raportul OIM nu face totusi precizari cu privire la numarul somerilor estimat anul acesta, estimare ce va fi data la inceputul anului viitor. Conform celor mai recente estimari ale organizatiei, somajul ar putea ajuge la un record mondial in 2009, afectând peste 241 milioane de persoane din lumea intreaga.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.