Doar 48 la sută din depunerile în băncile din România sunt garantate

Depozitele din sistemul bancar românesc sunt garantate doar în proporţie de 48 la sută, adică 126,13 miliarde lei, dintr-o valoare totală a depozitelor de 262,85 miliarde lei, potrivit Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

Valoarea totală a depozitelor negarantate este de 136,72 miliarde lei, reprezentând 52 la sută din valoarea totală a depozitelor din bănci, a declarat, miercuri miercuri (9 decembrie 2009), preşedintele FGDSB, Eugen Dijmărescu. Dijmărescu a precizat că 91,13 la sută miliarde lei sunt depozitele garantate ale persoanelor fizice, ceea ce reprezintă 99,8 la sută din valoarea totală a depozitelor constituite de persoane fizice.

Citeste si:  UNNPR: Notarii nu au competenţe pentru evaluarea bunurilor aduse în garanţie

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a plătit compensaţii către 327.465 deponenţi, în valoare de 512,24 milioane lei, iar în 13 ani de funcţionare a avut 7 intervenţii. Fondul are în prezent la dispoziţie 1,2 miliarde lei, pentru garantarea eventualelor situaţii de faliment. Eugen Dijmărescu a participat la seminarul financiar – bancar EU Cofile, organizat de Banca Naţională, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close