EUR
4,76 RON
(-0.03%)
USD
4,20 RON
(-0%)
GBP
5,48 RON
(-0.25%)
CHF
4,20 RON
(-0%)
AUD
3,00 RON
(-0.04%)
CAD
3,20 RON
(-0.45%)
BGN
2,44 RON
(-0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.04%)
ZAR
0,30 RON
(+0.03%)
BRL
1,12 RON
(+0.18%)
CNY
0,63 RON
(-0.03%)
INR
0,06 RON
(-0.09%)

Ministerul Mediului a clarificat aplicarea standardelor de biodegrabilitate

0

Problema controversată a ecotaxei şi a standardelor aplicate pentru materialele biodegradabile folosite la fabricarea sacoşelor a fost clarificată prin Ordin al ministrului Mediului, se arată într-un comunicat al organizaţiei ecologiste Agent Green.

Ordinul 1648/2009, emis de Ministerul Mediului şi publicat în Monitorul Oficial din 7 decembrie, stabileşte că standardul pentru clasificarea materialelor biodegradabile folosite la fabricarea sacoşelor este standardul român SR EN 13432, armonizat cu cel european EN 13432.
‘Ne bucurăm că, la nouă luni de când am atras pentru prima oară atenţia asupra problemei Ecotaxei, situaţia a fost clarificată şi încheiem primul an de existenţă al organizaţiei noastre cu o victorie pentru mediul înconjurător’, a spus Oana Suciu, Coordonator Proiecte Agent Green.

Consecinţa practică este că pungile oxo-degradabile comercializate acum în România nu mai pot fi scutite de ecotaxă deoarece până în prezent nu există dovada respectării acestui standard în urma unor analize în laboratoare certificate.
‘De săptămâna aceasta, doar pungile care fac dovada biodegradabilităţii, conform standardului european, sunt scutite de ecotaxă. Toate sacoşele oxo-degradabile trebuie taxate cu 0,2 lei/bucată’, a spus Oana Suciu.

La sfârşitul anului trecut a intrat în vigoare Ordonanţa de Guvern 25/2008, care nu a fost însă însoţită de o metodologie concretă în privinţa standardelor aplicate pentru biodegradabilitate. În consecinţă, producătorii şi importatorii de sacoşe au interpretat legislaţia doar în favoarea profitului şi au permis ca piaţa locală să fie invadată de false pungi biodegradabile.
Aditivii folosiţi la fabricarea acestor pungi conţin adesea metale grele, cum ar fi cobaltul, în compoziţii şi concentraţii variate. Totodată, unii compuşi metalici folosiţi în aceste produse sunt clasificaţi de standardele europene în categoria substanţe periculoase (carcinogene, mutagene, toxice pentru reproducerea umană).

‘Pungile oxo-degradabile se distribuie astăzi în aproape toate supermarket-urile, benzinăriile, farmaciile şi chioşcurile din România fără ecotaxă, dar adesea şi contra cost, înşelând consumatorii. Ne aşteptăm ca supermarket-urile să fie printre primii distribuitori care se vor conforma prevederilor legale. Totuşi, este nevoie şi de controale susţinute ale Gărzii de Mediu şi ale celor de la Protecţia Consumatorului’, a mai spus reprezentanta Agent Green.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.