EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Peste 2.300 de locuinţe ANL vor fi vândute chiriaşilor

1

Executivul a adoptat, miercuri (9 decembrie 2009), o Hotărâre prin care se creează cadrul legal pentru vânzarea a 2.338 locuinţe ANL tinerilor care au locuit cu chirie în ele mai mult de 3 ani, a informat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Aceste imobile, construite prin ANL până la 24 aprilie 2008, au fost trecute din proprietatea publică în proprietatea privată a statului. ‘Măsura răspunde solicitărilor care vin din partea consiliilor locale, administratori ai acestor locuinţe, şi care vor avea astfel posibilitatea să le vândă actualilor chiriaşi’, a declarat Ioana Muntean.
Locuinţele se situează în localităţi din judeţele Arad, Argeş, Botoşani, Caraş-Severin, Constanţa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Suceava, Teleorman, Tulcea şi Vaslui.

Locuinţele trecute din proprietatea publică în proprietatea privată a statului prin Hotărârea de Guvern adoptată mierucri creează cadrul legal pentru vânzarea a 2.338 de locuinţe, pe lângă cele 6.963 de locuinţe trecute deja în proprietatea statului prin alte acte normative adoptate în acest an de Guvern.
Locuinţele au fost construite în cadrul programului de construcţie de locuinţe, care se adresează tinerilor aflaţi la începutul carierei profesionale, dar care nu-şi permit să-şi cumpere o casă de pe piaţa liberă. Scopul acestui program este să asigure condiţii tinerilor specialişti să se stabilească în zona de rezidenţă în care îşi desfăşoară activitatea.

În ceea ce priveşte preţul de vânzare al acestor locuinţe, modalitatea prin care acesta se stabileşte de către unităţile administrativ-teritoriale se face în baza evaluării realizate de către o persoană fizică sau juridică, iar valoarea de vânzare, conform legii, se stabileşte aplicând procedura de abordare prin cost. Practic, valoarea de vânzare este dată de costul de înlocuire a clădirii, adică de construire a unei alte locuinţe similare, dar nu mai mic decât valoarea de inventar adusă la zi.

De asemenea, legea prevede unele condiţii de vânzare: să locuieşti neîntrerupt trei ani de zile în acel imobil, preţul să fie achitat integral la vânzarea locuinţei, titularul să nu aibă în proprietate o altă locuinţă. De asemenea, venitul mediu pe fiecare membru al familiei nu trebuie să depăşească salariul mediu brut pe economie.
Titularul poate beneficia o singură dată de dreptul de a cumpăra o locuinţă ANL şi, de asemenea, nu o poate înstrăina pe o perioadă de 5 ani de la dobândire. Sumele acumulate în urma vânzării locuinţelor construite în cadrul Programului sunt destinate finanţării construcţiei de noi locuinţe, destinate închirierii către tineri.

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. eu spune

    se refera la DUBLUL venitul mediu pe fiecare membru al familiei nu trebuie să depăşească salariul mediu brut pe economie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.