Procurorii din Croaţia verifică preluarea companiei INA de către MOL

Procurorii din Croatia vor reexamina contractul prin care grupul petrolier maghiar MOL a preluat controlul companiei petroliere croate INA pentru a vedea daca sunt incalcate interesele nationale, transmite Reuters.

Procurorii vor verifica daca contractul si alte documente relevante, inclusiv vânzarea diviziei de gaze naturale a INA ‘ar putea fi in detrimentul Croatiei’. Guvernul croat a incheiat in ianuarie un contract prin care MOL a preluat controlul operational asupra INA si a nominalizat cinci din cei noua membrii ai noului consiliu de supervizare. Anul trecut, MOL si-a majorat participatia detinuta in compania croata, printr-o ofera publica, de la 25 la suta cât achizitionase in 2003, la 47,2 la suta.

Autoritatile antitrust din Croatia au conditionat incheierea tranzactiei dintre MOL si INA solicitând firmei croate sa vânda Crobenz, un mic retailer de combustibil, pentru a preveni ca MOL sa-si majorez cota de piata la aproximativ 60 la suta. MOL, care detine deja un al mic retailer croat de combuxtibil, a refuzat sa comenteze informatia.

În urma acestei preluari, portofoliul upstream al INA va dubla rezervele confirmate si neconfirmate ale MOL Group, marind productia de hidrocarburi cu 68 la suta (pe baza datelor din 2008). Împreuna cu capacitatea downstream preluata de la INA, posibilitatile de rafinare regionala ale MOL au crescut cu 40 la suta, iar numarul de benzinarii cu 45 la suta, atingând cifra de 1.500 la nivel regional.

Mol Plc este o companie multinationala independenta, activând in domeniul petrolului si gazelor, lider in Europa Centrala si de Est, cu sediul central in Budapesta. Grupul Mol deruleaza operatiuni in Europa, Orientul Mijlociu, Africa si statele membre CIS, având peste 33.000 de angajati in intreaga lume. Mol detine cinci rafinarii de mare complexitate in Ungaria, Slovacia, Croatia si Italia. Mol are peste 1.500 benzinarii in Europa Centrala si de Sud-Est. În prezent, reteaua Mol România include 135 de benzinarii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.