Producţia industrială a scăzut cu 7,9% în primele 10 luni din 2009

Productia industriala (serie bruta) a scazut cu 7,9 la suta la 10 luni, determinata de scaderile inregistrate in industria extractiva si in industria prelucratoare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Industria extractiva a scazut cu 11,9 la suta si in industria prelucratoare cu noua la suta. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 5,4 la suta. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor de folosinta indelungata (15,9 la suta), industria bunurilor intermediare (12,1 la suta), industria bunurilor de uz curent (noua la suta), industria bunurilor de capital (5,2 la suta) si industria energetica (0,9 la suta).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, la zece luni, a scazut comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, a scazut cu 7,8 la suta din cauza reducerilor inregistrate in industria extractiva (11,3 la suta) si in industria prelucratoare (9,9 la suta). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 4,5 la suta.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor de folosinta indelungata (16,1 la suta), industria bunurilor intermediare (12,6 la suta), industria bunurilor de uz curent (8,4 la suta), industria bunurilor de capital (5,1 la suta) si industria energetica (0,9 la suta).
În luna octombrie 2009, productia industriala a crescut fata de luna precedenta atât ca seria bruta cât si ca seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 3,6 la suta, respectiv 0,2 la suta.

Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a scazut atât ca seria bruta cât si ca seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 2,7 la suta, respectiv 1,5 la suta.
În luna octombrie 2009, productia industriala (serie bruta) a crescut fata de luna precedenta cu 3,6 la suta, crestere datorata tuturor celor trei sectoare industriale: productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (7,1 la suta), industria prelucratoare (3,2 la suta) si industria extractiva (2,7 la suta).

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat urmatoarele cresteri: industria bunurilor de uz curent (6,5 la suta), industria bunurilor de capital (4,6 la suta), industria energetica (3,4 la suta), industria bunurilor intermediare (1,5 la suta). Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu trei la suta.
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, comparativ cu luna precedenta, a crescut cu 0,2 la suta, crestere datorata industriei prelucratoare (1,7 la suta) si industriei extractive (0,5 la suta). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 3 la suta.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (2,7 la suta) si in industria bunurilor de uz curent (2,6 la suta) si scaderi in industria bunurilor de folosinta indelungata (6,5 la suta), industria energetica (0,4 la suta) si industria bunurilor intermediare (0,1 la suta).
În luna octombrie 2009, productia industriala (serie bruta) s-a redus fata de luna corespunzatoare din anul precedent cu 2,7 la suta, determinata de scaderea industriei extractive (12,9 la suta) si a industriei prelucratoare (3,3 la suta).

Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 9,5 la suta. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de folosinta indelungata (17,4 la suta), industria bunurilor de uz curent (8 la suta) si in industria bunurilor intermediare (4 la suta). Industria bunurilor de capital si industria energetica au crescut cu 3 la suta, respectiv 0,2 la suta.

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, a scazut cu 1,5 la suta din cauza scaderilor inregistrate in industria extractiva (15,8 la suta) si in industria prelucratoare (2,3 la suta). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 8,8 la suta.
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in: industria bunurilor de folosinta indelungata (15,3 la suta), industria bunurilor de uz curent (8 la suta) si in industria bunurilor intermediare (2,9 la suta).Industria bunurilor de capital si industria energetica au crescut cu 5,3 la suta, respectiv 0,7 la suta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.