Profitul băncilor din România, de 6 ori mai mic decât în 2008

Profitul net preliminat al băncilor comerciale din România, pentru 2009, se situează la maximum 200 milioane euro, comparativ cu un profit net de 1,2 miliarde euro în 2008, a declarat marţi (8 decembrie 2009) la o conferinţă financiară, directorul general adjunct al BRD-GSG, Petre Bunescu.

El a precizat că acest nivel al profitului net este scăzut în raport cu volumul activelor şi pasivelor bancare, de 82 miliarde euro, dar cu toate acestea acţionarii străini au realizat infuzii de capital în sectorul bancar românesc. În 2009, acţionarii străini au suplimentat cu 231 milioane euro fondurile proprii ale subsidiarelor din România, iar rata solvabilităţii a crescut uşor în acest an pe ansamblul sectorului bancar, a menţionat reprezentantul BRD.

El a explicat că băncile au resimţit primele şocurile crizei, prin scumpirea resurselor, dar acum lucrurile sau mai stabilizat, iar reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută a diminuat costurile cu rezerva, care erau importante pentru bănci. Totuşi, în 2009 băncile au fost nevoite să restructureze foarte multe credite, iar provizioanele constituite au crescut în medie cu 200-300 la sută, a explicat directorul adjunct al BRD.

Bunescu a mai precizat că liniile externe de credit de 30 de miliarde de euro pentru băncile din România asigură suficientă forţă acestora pentru a contribui în 2010 la relansarea activităţii clienţilor. El a mai spus că, în 2009, BRD a dirijat resurse către titluri de stat scadente în 2010, iar aceste fonduri pot fi redirijate anul viitor către o cerere solvabilă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.