Profitul LUKoil pe primele 9 luni din 2009, la jumătate faţă de 2008

Grupul petrolier rus LUKoil a anuntat marti ca in primele 9 luni ale acestui an a realizat un profit net de 5,285 miliarde de dolari, la jumatate fata de 10,765 miliarde de dolari in perioada similara a anului trecut, informeaza un comunicat de presa.

În trimestrul 3 al acestui an, LUKoil a realizat un profit net de 2,056 miliarde de dolari, in scadere cu 41 de procente fata de 3,472 miliarde de dolari in perioada similara a anului trecut si de asemenea sub estimarile analistilor care mizau pe un profit de 2,215 miliarde de dolari.

Veniturile din vânzari ale LUKoil s-au diminuat si ele semnificativ pâna la 56,802 miliarde de dolari in primele noua luni ale acestui an fata de 89,265 miliarde de dolari in primele noua luni ale anului trecut. În trimestrul trei al acestui an LUKoil a realizat venituri din vânzari de 21,94 miliarde de dolari, sub estimarile analistilor de 23,27 miliarde de dolari.

Potrivit LUKoil, scaderea vânzarilor s-a datorat unei reduceri semnificative a pretului hidrocarburilor comparativ cu trimestrul trimestrul trei 2008. ‘Devalorizarea rublei in raport cu dolarul american in 2009 a afectat si ea serios preturile realizate in Rusia’, a informat compania.
În perioada ianuarie-septembrie 2009 productia de petrol a grupului LUKoil s-a ridicat la 73,28 milioane tone, iar productia de gaze naturale si gaze de sonda s-a ridicat la 10,94 miliarde metri cubi. În aceiasi perioada LUKoil a comercializat 112,5 milioane tone de petrol si produse rafinate (in crestere anuala cu 13 procente).

LUKoil, al doilea mare producator de petrol din Rusia, controleaza aproximativ 1,3 procente din rezervele mondiale de petrol si 2,3 la suta din productia mondiala de titei brut, principalele sale zacaminte fiind amplasate in Vestul Siberiei. Compania asigura 18 procente din productia de petrol a Rusiei si tot atât din capacitatea de rafinare a Rusiei.

Pe piata regionala, LUKoil are capacitati de rafinare la Ploiesti, Burgas (Bulgaria), Odessa (Ucraina) si lanturi de benzinarii in România, Bulgaria, Moldova, Ucraina si Turcia. În România, LUKoil detine o rafinarie, 300 de benzinarii si opt depozite de carburanti, cota sa fiind de 25 la suta din piata locala.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.