Programul de reducere a emisiilor de CO2 va costa România 6,1 miliarde euro până în 2015

Costul pe care va trebui să-l suporte România pentru a fi în conformitate cu angajamentele luate faţă de Uniunea Europeană în materie de reducere a emisiilor de CO2, se ridică la 6,1 miliarde euro până în 2015, şi la 12,5 miliarde euro până în 2020, arată un raport întocmit de Centru Român pentru Politici Europene (CRPE), remis marţi (8 decembrie 2009).

Potrivit sursei citate, contribuţia constă, în principal, din creşterea cotei energiei regenerabile şi proiecte de eficienţă energetică în clădiri rezidenţiale, industrie, transport. Acelaşi document avertiza, în urmă cu câteva zile, că o parte dintre unităţile de generare de energie electrică (Turceni, Rovinari, etc) vor trebui închise treptat din cauza emisiilor de azot şi dioxid de sulf. Condiţia ca aceste centre să rămână deschise este legată direct de investiţiile viitoare pentru ca acestea să funcţioneze ‘curat’.

‘Valoarea totală a fondurilor UE disponibile pentru energie este de circa 700 milioane euro, în timp ce investiţiile necesare în producţia de energie electrică ar fi de până la 35 de miliarde de euro în următorii 10 ani, doar pentru a aduce generarea de energie termică la standardele de eficienţă şi emisie internaţionale’, se notează în raportul citat.

Conform CRPE, deşi investitorii s-au înscris la privatizarea producţiei de energie electrică încă din anul 2004, Executivul a oprit complet orice astfel de idei în 2005 şi ‘nu intenţionează să vândă producţia de energie electrică în viitorul apropiat, în ciuda angajamentelor din Energy Road Map 2003-2013, de când s-a negociat Capitolul 14 Energie la aderarea la UE’.

În privinţa reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, studiul remarcă angajamentul luat de România în conformitate cu Protocolul de la Kyoto prin care suntem obligaţi micşorăm cantitatea cu 8 la sută până în 2012 faţă de cea din 1989. Cu alte cuvinte, României îi este permis să producă 1,279 miliarde tone dixid de carbon (CO2) între anii 2008-2012.
România, care domină Europa alături de Germania şi Polonia în privinţa ponderii cantităţii mici de CO2, beneficiază de ‘drepturi de poluare’, numite unităţi ale cantităţilor atribuite (AAU). În prezent, ţara noastră are dreptul să aibă aproximativ 350 milioane de AAU, ce pot fi vândute altor ţări (Japonia, state din Europa de Vest).

‘În ultimii ani, guvernul român a fost nedecis în privinţa celor două opţiuni. Acum guvernul se confruntă cu o alegere dificilă: să vândă AAU la un preţ scăzut în lunile următoare (după ce legislaţia necesară este adoptată), sau să rişte să le piardă cu totul dacă un nou acord internaţional post-Kyoto nu va permite ca AAU să fie raportate după 2012′, se artă în raportul CRPE.

La ora actuală, din pricina acestor ezitări, dar şi a scăderii preţurilor din piaţă, autorităţile române speră să obţină aproximativ 8-10 euro/tonă. România, una dintre ţările care participă la sistemul european de tranzacţionare a cotelor emisiilor de dioxid de carbon, în urma Protocolului de la Kyoto, s-a clasat în 2008 pe locul 9 în Uniunea Europeană, după cotele alocate, respectiv 70,65 milioane tone CO2 echivalent, potrivit datelor Comisiei Europene (CE).
Emisiile de dioxid de carbon verificate ale României au scăzut în 2008 cu 8,7 la sută faţă de 2007, la 63,5 milioane tone, iar numărul instalaţiilor a urcat cu 3,3 procente, la 252.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.