Salariaţi mai puţini la Iaşi, dar lefuri mai mari

Numărul salariaţilor din judeţul Iaşi la începutul lunii noiembrie 2009 era în scădere cu 13.500 persoane faţă de aceeaşi lună a anului precedent, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Iaşi.

Gheorghe Chirilă, şeful DJS Iaşi, a precizat că în luna octombrie câştigul salarial mediu nominal brut în judeţ a fost de 1.846 lei iar cel mediu net – de 1.347 lei, ceea ce înseamnă o creştere de 2,5% faţă de luna precedentă şi, respectiv, de 3,6% faţă de aceeaşi lună din 2008. Cu toate acestea, comparativ cu media pe ţară, câştigul salarial mediu net din judeţul Iaşi realizat în luna octombrie a fost mai mic cu 2%, a adăugat el.

Conform aceleiaşi surse, cele mai mari câştiguri s-au înregistrat în domeniile industriei şi construcţiilor – 8,7%, în timp ce în agricultură, silvicultură şi pescuit s-au înregistrat scăderi de 11,9% iar în domeniul serviciilor – de 0,1%.
Indicele câştigului salarial real pentru luna octombrie 2009 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 101,55% iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a fost de 97,91%, scăderea puterii de cumpărare fiind de 2,1%’, a mai arătat Gheorghe Chirilă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.