EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Serviciile medicale scumpe nu sunt întotdeauna şi cele mai bune

0

„Serviciile medicale scumpe nu sunt întotdeauna şi cele mai bune” este concluzia la care au ajuns experţii OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) în cea de-a cincea ediţie a studiului ‘Health at a Glance’ (Sănătatea pe scurt), lansat marţi (8 decembrie 2009) la Paris.

Studiul pune în evidenţă progresele, dar şi costurile extrem de diferite de la o ţară la alta, pentru tratamentul unor boli severe, precum cancerul, astmul sau diabetul. ‘Tratamentul pentru astfel de afecţiuni nu este conform celor mai bune practici în numeroase ţări, ceea ce duce la deteriorarea stării de sănătate şi la creşterea costurilor’.

SUA şi Canada au servicii mai bune decât majoritatea celorlalte ţări pentru tratamentul cancerului, reuşind să salveze vieţile mai multor persoane suferind de cancer. Japonia are şi ea rate de supravieţuire ridicate în cazuri de cancer.

Olanda, Italia, Elveţia şi Germania au reuşit să reducă timpul de spitalizare în cazurile de astm sau diabet, dar nici unul din statele membre OCDE nu are servicii de calitate în toate aceste domenii. ‘Există posibilitatea pentru toate ţările de a-şi îmbunătăţi eficienţa sistemului medical, fără ca aceasta să implice cheltuieli mai ridicate’, a afirmat Angel Gurria, secretarul general al OCDE.

Studiul mai arată că în cazurile de boli de inimă, 5 la sută dintre pacienţi mor după 30 de zile de la spitalizare. În Islanda, Danemarca, Suedia şi Norvegia mortalitatea este redusă la 3 la sută.

Serviciile medicale progresează, ceea ce a făcut în ultimii 5 ani să crească rata de supravieţuire după un atac de cord. ‘Health at a Glance’ arată că SUA au cheltuit în 2007 suma de 7290 USD pe cap de locuitor pentru sănătate, ceea ce înseamnă de peste 2 ori şi jumătate mai mult decât media din OCDE (2984 USD).

Luxemburgul, Norvegia şi Elveţia cheltuiesc şi ele mai mult decât media OCDE, iar Turcia şi Mexicul cheltuiesc mai puţin de o treime din media OCDE. Studiul mai cuprinde date despre rata în creştere a obezităţii la adulţi şi copii, ceea ce va creşte cheltuielile cu sănătatea în anii următori.

‘Health at a Glance’ mai arată că o treime dintre tinerii din ţările membre OCDE s-au îmbătat de cel puţin 2 ori până la împlinirea vârstei de 15 ani şi numai 1 tânăr din 8 în vârstă de 15 ani face exerciţii fizice.

OCDE are 30 de ţări membre, şi anume Australia, Austria, Belgia, Canada, Cehia, Corea de Sud, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Luxemburg, Marea Britanie, Mexic, Noua Zeelandă, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, SUA, Suedia, Turcia şi Ungaria.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.