UE încearcă să introducă ‘pe uşa din spate’ legi împotriva pirateriei

Oficialii UE lucreaza la un tratat global privind proprietatea intelectuala, care ar putea rescrie legislatiile nationale privind dreptul de autor, insa elaborarea sa se face in secret, pentru a tine departe de ochii publicului politici care ar putea fi prea nepopulare pentru a trece prin canalele democratice obisnuite, relateaza EUObserver.

UE si statele industrializate, precum SUA, Canada, Australia si Japonia, negociaza inca din primavara acestui an un acord comercial cunoscut sub acronimul ACTA (Acordul comercial impotriva contrafacerilor). Tratatul a fost prezentat initial drept o modalitate de a combate in principal falsificarile fizice, cum ar fi gentile de designer sau DVD-urile piratate. Însa unele ‘scurgeri’ de informatii sugereaza sa documentul va avea o arie de cuprindere mult mai mare, incluzând si chestiunea sensibila a dreptului de proprietate intelectuala pe internet.

Un document de la ultima runda de negocieri privind ACTA, ce a avut loc luna trecuta in Coreea de Sud, arata ca Washingtonul doreste o versiune globala a asa-numitei ‘legi a celor trei lovituri’, care prevede ca cei care descarca ilegal muzica sau filme primesc avertismente la primele doua abateri, iar la a treia li se va taia accesul la internet si vor fi condamnati la inchisoare.

În documentul ajuns la presa – un memoriu de trei pagini redactat de un oficial necunoscut al Comisiei Europene – se face rezumatul unei informari a oficialilor americani in domeniul comertului. ‘SUA doresc ca ACTA sa ii oblige pe ISP (furnizorii de servicii de internet) sa aplice politici pentru descurajarea stocarii si transmiterii neautorizate a continutului protejat de dreptul de proprietate intelectuala (de exemplu, clauze in contractele cu clientii prin care sa se permita o reactie graduala)’, se afirma in document. Sintagma ‘reactie graduala’ se refera la ‘legea celor trei lovituri’.

Franta a adoptat de curând o lege care prevede astfel de masuri graduale in tre i pasi, iar Marea Britanie, Spania si Olanda se pare ca isi elaboreaza si ele propriile versiuni. Totusi, o astfel de lege ramâne foarte nepopulara, critic ii spunând ca accesul la informatie pe internet este un drept fundamental al oamenilor.
Discutiile referitoare la ACTA au loc in afara tuturor organisme lor in cadrul carora se elaboreaza tratatele multilaterale, cum ar fi ONU, Organizatia Mondiala a Comertului sau Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (WIPO). Ele se desfasoara in mare secret, astfel incât politicienii alesi, mass-media sau publicul nu pot avea acces la documentele oficiale.

O atare situatie a dat nastere la diverse zvonuri si teorii ale conspiratiei, unii temându-se ca exista o tendinta mai ampla a guvernelor de ‘spalare a politicilor’, adica de negociere in spatele usilor inchise a unor tratate internationale care sa includa prevederi nepopulare, care nu ar putea altfel fi adoptate in parlamentele nationale.
Între timp, exclusivismul negocierilor ACTA inseamna ca tari mari precum China, India sau Rusia, care sunt principalele vizate de legislatia pentru protejarea proprietatii intelectuale si care ar avea un cuvânt de spus in OMC sau WIPO, vor fi puse in fata faptului implinit.

‘ACTA isi continua cariera de cea mai socanta sustragere de la regulile democratice ale istoriei deja indelungate a protejarii drepturilor de autor si a patentelor. Grupurile de interese si fundamentalistii dreptului de proprietate intelectuala asupra informatiilor, culturii si cunostintelor incearca sa gaseasca cai ascunse, precum acordurile multilaterale, pentru ca guvernele semnatare sa isi urmeze planurile in mare taina’, a declarat Jeremie Zimmerman, de la grupul francez de presiune pentru un internet liber La Quadrature du Net.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.