Marea gafă a Guvernului: finanţează cheltuieli permanente cu venituri nesigure

Presiunile pe Bugetul de stat din 2008 au fost exercitate în special prin creşterea pensiilor din venituri excepţionale, iar aceasta a fost o greşeală, a afirmat, marţi (8 decembrie 2009) într-un seminar financiar bancar.

‘Lecţia numărul unu pe care trebuie să o ştie orice guvern este că nu finanţezi cheltuieli permanente cu venituri din finanţări excepţionale‘, a spus Lazea, care a criticat politicile bugetare din perioada preelectorală. Ceea ce a mers prost în perioada 2007 – 2008 a fost faptul că ciclul electoral a început să se interfereze cu reformele economice care trebuiau făcute, a explicat Valentin Lazea.

Cel mai rău s-a deteriorat ca indicator economic deficitul bugetar în anii 2007 – 2008. Noi am crezut că acesta va fi indicatorul cel mai uşor de îndeplinit.

În anii 2005- 2008, datorită creşterii economice foarte mari, atât salariile cât şi numărul angajaţilor din sectorul bugetar au crescut, aducând o creştere a ponderii salariilor bugetar au fostilor de la 8 la sută din PIB la mai mult de 10 la sută din PIB, ceea ce a însmnat un deficit suplimentar de 2,5 la sută din PIB, care nu a fost finanţat prin impozitare mai mare şi care acum trebuie să fie inversat.

În plus, în perioada premergătoare alegerilor din 2008, o serie de politici majore au fost legiferate în sectorul pensiilor, care au dus raportul de întoarcere de 31 la sută din PIB la 45 la sută, fără noi surse de finanţare‘, a subliniat Lazea, într-o expunere cu tema ‘Politica versus economie. Cazul economiei’.

Lazea a spus, pe de altă parte, că trecerea la euro nu mai este subiect de discuţiile în mediile politice şi doar Banca Centrală mai atrage atenţia asupra acestei măsuri de care sunt legate criteriile de la Maastrict, pe care România trebuie să le îndeplinească.

‘Nici măcar FMI nu mai este interesat de acest lucru. Celor de la FMI nu le pasă de data la care România va trece la euro’, a spus Lazea. Economistul şef al BNR a participat la un seminar financiar-bancar, organizat de Banca Naţională, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.