“Arhipelagul Gulag” al lui Soljeniţîn în varianta scurtă pentru studierea în şcolile din Rusia

O varianta scurta a “Arhipelagului Gulag” al lui Aleksandr Soljenitin, carte introdusa in acest an in programa scolara obligatorie din Rusia, a fost pregatita de sotia celebrului scriitor Natalia Soljenitina, pentru a facilita accesul elevilor la monumentala lucrare despre ororile totalitarismului sovietic.

“Am prezentat varianta scurta Ministerului Învatamântului. Urmeaza ca ea sa fie citita de experti, profesori, metodisti”, a declarat vaduva scriitorului intr-un interviu pentru Nezavisimaia Gazeta-Ex libris. “Ne-am confruntat cu dorinta de scurtare a cartii inca din exil, când profesori universitari americani l-au rugat pe Aleksandr Isaevici sa-si dea acordul pentru publicarea unei variante scurte a Arhipelagului Gulag, intrucât studentilor americani le este greu sa citeasca toate cele trei volume.

Soljenitin nu a fost de acord la inceput, dar l-au convins in cele din urma. A aparut o varianta americana, apoi una engleza, iar acum Arhipelagul intr-un singur volum exista in mai multe limbi ale lumii”, a povestit Natalia Soljenitina. “În Rusia, studentilor la filologie le este greu, desigur, fara un volum condensat, iar copiilor si mai greu, mai ales dupa includerea Arhipelagului in programa scolara obligatorie.

Pentru ei nu va mai fi greu acum, dupa ce am scurtat textul aproape de 5 ori. Dar si in forma scurta, cartea ramâne o provocare pentru minte si suflet si una benefica”, a mai declarat sotia celebrului scriitor-disident. Natalia Soljenitina a respins in vara acestui an propunerea premierului Vladimir Putin ca romanul in trei volume al sotului sau, “Arhipelagul Gulag”, sa faca obiectul unui studiu aprofundat in scolile din Rusia, insistând pe “studierea” si nu “propaganda” operei.

“Poate o varianta revizuita si concentrata intr-un singur volum, asa cum a aparut in Occident, dar si aceasta mi se pare mulť”, afirma in iulie sotia scriitorului in cadrul unei intâlniri cu premierul Putin. Ministrul rus al educatiei Andrei Fursenko anunta la inceputul lunii septembrie ca celebrul roman “Arhipelagul Gulag” al lui Aleksandr Soljenitin, care s-a stins din viata in august 2008 la vârsta de 89 de ani, a fost introdus din acest acest an ca materie obligatorie in cadrul programei de limba si literatura rusa a secolului XX.

“Arhipelagul Gulag” a vazut lumina tiparului in premiera in Occident in anul 1973. Cartea a fost publicata in Rusia abia in anul 1989, la patru ani dupa venirea la putere a lui Mihail Gorbaciov, considerat initiatorul prabus irii regimului comunist.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.