1,5 miliarde de euro, deficitul sistemului public de pensii

‘Sistemul public de pensii a ajuns la un deficit uriaş, de 1,5 miliarde de euro’, a comentat Crinu Andănuţ, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), într-un comunicat transmis joi (10 decembrie 2009).

Ajungând să înregistreze un deficit de 1,5 miliarde de euro, adică 20 la sută din veniturile sale, sistemul public de pensii din România a reuşit anul acesta să asigure doar o creştere de 5 la sută a pensiilor, ‘nereuşind să îmbunătăţească traiul nici unui pensionar, ci fiind doar o palidă măsură anti-inflaţie’, a spus Crinu Andănuţ, care a subliniat că sistemul de pensii private din România a fost lovit doar de riscul politic, prin îngheţarea contribuţiilor virate la fondurile private obligatorii.

Chiar şi cu această finanţare redusă, sistemul şi-a dovedit viabilitatea şi a produs performanţă, de care au beneficiat contribuabilii săi, consideră Crinu Andănuţ. Conform preşedintelui APAPR, pe primele 11 luni ale anului, randamentul mediu al fondurilor de pensii private, obligatorii şi facultative, este de 15-16 la sută.

‘Astfel, concluziile şi recomandările Băncii Mondiale se potrivesc mănuşă realităţilor româneşti de anul acesta, motiv pentru care sperăm ca autorităţile să ia acum măsuri pentru a duce nivelul contribuţiilor pentru fondurile de pensii obligatorii la 3 la sută în 2010’, a adăugat preşedintele APAPR, referindu-se la studiul Băncii Mondiale, initulat ‘Pensions in Crisis: Europe and Central Asia Regional Policy Note’ şi dat luni publicităţii.

Reamintim că concluziile trase de BM din acest studiu includ, pentru Pilonul I: indexarea cu rata inflaţiei a pensiilor, creşterea vârstei de pensionare şi egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi, reducerea pensionărilor anticipate şi convingerea populaţiei că pensiile publice vor deveni mai puţin generoase decât în trecut.

În ceea ce priveşte Pilonul II, BM recomandă o mai serioasă asigurare împotriva fluctuaţiilor pieţei financiare în perioadele de acumulare şi recuperare a acumulării, accelerarea reformelor legislative care să permită fondurilor să aibă randamente mai mari şi angajarea proactivă în dezvoltarea pieţei de capital, în special prin oferirea de obligaţii cu valoare indexată.

De la lansare şi până în prezent, fondurile obligatorii (Pilonul II) din România au obţinut un randament mediu anualizat de 14,76 la sută (adică 9,43 la sută în termeni reali, peste rata inflaţiei), iar fondurile facultative un randament mediu anualizat de 7,26 la sută (0,78 la sută în termeni reali, peste rata inflaţiei).
Activele nete administrate de cele 12 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfârşitul lunii octombrie la aproape 2,12 miliarde de lei (493 milioane euro). În cele 18 runde de colectare a contribuţiilor, fondurile de pensii au încasat contribuţii brute în valoare totală de 1,93 miliarde de lei.

Diferenţa dintre activul net total al fondurilor şi contribuţiile brute virate, respectiv 184 de milioane de lei, este reprezentată de profitul net (net de toate comisioanele) obţinut pentru participanţii la fondurile de pensii. Numărul total al aderenţilor la fondurile de pensii private obligatorii a ajuns la sfârşitul lunii octombrie la 4,86 milioane de salariaţi, cu 328.000 de participanţi mai mult (şapte la sută) faţă de sfârşitul anului 2008.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.