EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Băncile din Bulgaria se confruntă cu un an dificil

0

Bancile din Bulgaria, cu actionariat strain in proportie de 85%, se confrunta cu un an dificil deoarece recesiunea a dus la cresterea creditelor neperformante, a declarat joi (10 decembrie 2009) Momchil Andreev, director general al Raiffeisen Bank Bulgaria, transmite Novinite.

‘Urmatoarele luni vor fi dificile deoarece unele companii isi vor folosi ultimele lor rezerve si altele probabil se vor inchide. Situatia se va inrautati apoi se va imbunatať, a explicat Andreev. El crede ca falimentele corporatiilor vor duce la majorarea somajului, afectând puterea de cumparare si erodând portofoliile bancilor din Bulgaria.

Conform datelor Bancii Centrale a Bulgariei, profiturile totale ale bancilor au scazut in primele zece luni din acest an cu 46%, la 656,5 milioane de leva. Principalele banci din Bulgaria sunt: UniCredit Bulbank AD (divizie a bancii italiene UniCredit Spa), DSK Bank (divizie a bancii maghiare OTP Bank Nyrt), United Bulgarian Bank (detinuta de National Bank of Greece SA), Raiffeisenbank Bulgaria (divizie a bancii austriece Raiffeisen) si Eurobank EFG Bulgaria (detinuta de banca greceasca Eurobank EFG).

Agentia de evaluare financiara Moody’s Investors Service a apreciat recent ca performantele financiare ale sectorului corporatist din Bulgaria au slabit semnificativ din cauza reducerii cererii pentru exporturile Bulgariei, de la principalii sai parteneri de export, si din cauza declinului investitiilor straine directe.

În acelasi timp, sectorul de retail este sub presiune ca urmare a deteriorarii pietei muncii, care a dus la un declin al veniturilor disponibile si la reducerea cererii din partea consumatorilor. Desi sistemul bancar continua sa ramâna profitabil, puternic capitalizat si cu un nivel bun al lichiditatilor, agentia observa ca elementele enumerate mai sus au dus la cresterea creditelor neperformante in sistemul bancar.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.