EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Catolicii irlandezi cer reforma Bisericii

0

Desi isi sustin clerul, catolic ii irlandezi sunt foarte mâniati impotriva inaltilor prelati, dupa publicarea unui raport potrivit caruia exista episcopi care timp de decenii intregi i-au acoperit pe preotii pedofili, scrie cotidianul francez La Croix.

De la inaltimea clopotnitei sale din granit, biserica Saint-Joseph de Glasthule, la periferia orasului Dublin, domina o mare in sfârsit calma, dupa câteva saptamâni de intemperii. Cu toate acestea, micuta parohie seamana mai mult cu arca biblica zgâltâita de furtuna, pe care o reia logo-ul afisat de Biserica irlandeza pe toate fatadele cu ocazia “Anului Evanghelizarii 2009-2010”.

Publicarea raportului Murphy, care subliniaza ca cinci episcopi au acoperit timp de peste 30 de ani abuzurile sexuale comise de preoti asupra unor copii, a provocat in Irlanda un val de mânie, chiar si in rândul celor mai angajati catolici. “Este un tsunami. Raportul Ryan, care a fost publicat in luna mai si care descrie relatiile sexuale ale preotilor, m-a naucit. Dar faptul ca episcopii nostri au inchis atât de mult timp ochii la aceste crime este si mai socant.

Aceste revelatii mi-au sfarâmat credinta in Biserica”, marturiseste Lisa, 47 de ani, membra importanta a parohiei, la iesirea de la slujba. Mai mult decât scuze, credinciosii vor sa vada fapte. “Daca vor sa arate ca iau in serios aceasta situatie, sa-si dea demisia!”, spune si Sean, un pens ionar care isi ofera serviciile in biserica Saint- Joseph. Preotul Denis Kennedy, impartaseste consternarea membrilor parohiei sale.

“Tocmai am descoperit ca traiesc intr-o casa in care un preot a abuzat de copii acum circa 20 de ani. Nu am putut sa dorm deloc toata noaptea! Nimeni nu stia nimic.”
Exprimându-si mânia impotriva prelatilor, oamenii din parohia Saint-Joseph spun totusi ca isi pastreaza credinta nestirbita. “Legatura noastra cu Dumnezeu nu depinde de preoti. Trebuie totusi ca Biserica sa se reformeze”, sunt de parere doi parinti tineri, Sandrine si Declan.

“Eu am in familie multi preoti formidabili. Nu-i poti pune pe toti in aceeasi oala”, subliniaza Michael, 47 de ani. “Preotul nostru este admirabil, e drept, dar nu imi voi trimite niciodata baietii sa serveasca in sacristie. Iar catehismul se va face acasa”, hotaraste Jacintha, mama a 5 fii. Cu toate astea, Raymond Dwyer, reprezentantul unei congregatii irlandeze care se ocupa de educatia tinerilor, este aplaudat cu caldura si 300 de credinciosi il urmeaza atunci când le propune celor din parohie ca dupa slujba sa traverseze strada pentru o zi a usilor deschise.

“Nu a venit nimeni sa-mi reproseze ca lucrez cu tinerii. Dimpotriva, am fost incurajati sa facem acest lucru”, marturiseste el. Daca in Irlanda putine parohii au cunoscut cazuri de vandalism dupa publicarea raportului, clerul local vorbeste mai degraba despre un sprijin crescut din partea credinciosilor. “Am fost foarte surprins ca nimeni nu s-a legat de mine.

Oamenii simt nevoia sa vorbeasca. Într-o singura saptamâna, cam 10 persoane au venit sa mi se confeseze, spunând ca au fost abuzati in copilarie. Ei sunt suparati pe Biserica si spun ca se simt mângâiati ca au fost in sfârsit ascultati si crezuti”, arata John Gilligan, preot la biserica Saint-Andrew, in centrul orasului Dublin. Numele a trei preoti care au slujit la aceasta biserica apar in raportul Murphy.

“Catolicii sunt indignati, dar asta nu ii face sa paraseasca in masa Biserica”, remarca David Quinn, directorul institutului Iona, care a publicat recent un sondaj potrivit caruia 46% dintre irlandezi continua sa mearga in fiecare saptamâna la slujba (fata de 91% in 1973) si 65% cel putin o data pe luna. “În schimb, scandalurile ii zdruncina pe cei care s-au indepartat de Biserica”, nuanteaza el. La mai putin de doua saptamâni de la publicarea raportului Murphy, 4.500 de irlandezi s-au inscris pe site-ul “Count me out” (Sterge-ma de pe liste) ca sa-si anunte despartirea formala de Biserica catolica.

“Raportul Murphy risca sa accelereze secularizarea”, afirma Patsy McGarry, insarcinat cu probleme de religie la cotidianul Irish Times. “Amploarea crizei este pe masura puterii pe care Biserica a avut-o in trecut. Dar influenta ei a scazut considerabil in ultimii 20 de ani, chiar daca catolicismul continua sa faca parte din identitatea irlandezilor”.

În Irlanda, Biserica continua sa administreze 92% din scolile primare si 70% din cele secundare. Dar in ultimele zile sunt numeroase voci care sustin in presa retragerea Bisericii din sectorul educatiei. “Criza este pe cale sa se deplaseze pe plan politic, fapt extrem de daunator”, se plânge senatorul catolic Ronan Mullen, care a aparat un document alternativ la proiectul unui pact civil de solidaritate chiar in saptamâna in care in parlament se discuta despre raportul Murphy.

Coborât de pe piedestalul sau, catolicismul irlandez cauta cai noi. Calugarii Capucini au organizat vineri intr-o periferie a Dublinului o seara de veghe asupra “renasterii Bisericii in urma scandalurilor”. “Avem nevoie de curatenie generala. Dar cred ca trebuie sa incepem cu un moment de cainta si de rugaciune”, este de parere Mary, 61 de ani.

“Pentru Biserica este o experienta crucificatoare, dar in acelasi timp este si o sansa ca sa se intoarca la origini si sa-si gaseasca forta de a se improspata”, subliniaza Des, un avocat in vârsta de 34 de ani. La rândul sau, Anne, 65 de ani, spera ca o biserica noua este pe cale de a se naste. “Odinioara, preotii ne spuneau ce trebuie facut, iar noi ii urmam. Astazi, trebuie sa fim invatati cum sa ne punem constiinta la lucru, cum sa ne asumam raspunderea”, mai spune Anne.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.