Creşterea economică în zona euro va încetini în 2010

Economia din zona euro va rămâne în creştere în al patrulea trimestru al lui 2009, însă ritmul va încetini în 2010, după ce se va începe retragerea măsurilor monetare şi bugetare de susţinere, conform unei anchete Reuters.

Cei 60 de economişti interogaţi de Reuters nu cred într-o nouă recesiune, şi estimează în medie o creştere de 0,5 la sută a PIB-ului în al patrulea trimestru al anului, o estimare în creştere de 0,2 puncte faţă de cea de luna trecută. PIB-ul celor 16 ţări din zona euro a crescut cu 0,4 la sută în perioada iulie-septembrie, după cinci trimestre consecutive de contracţie. În 2010, creşterea nu va fi mai mare de 0,3 la sută pe primele trei trimestre, apoi va urca la 0,4 la sută la finalul anului.

‘Factorii de moment vor contribui la creştere…, însă dinamica nu va fi aceeaşi în 2010 şi 2011’, explică Jürgen Michels, de la Citi, referindu-se la retragerea progresivă a măsurilor de susţinere a Băncii Centrale Europene. Inflaţia este estimată în medie la 1,2 la sută pe ansamblul anului 2010, faţă de obiectivul BCE, privind o inflaţie ceva mai mică de doi la sută.

Creşterea slabă şi absenţa riscului inflaţionist nu justifică o creştere a ratei dobânzii a Băncii Centrale, care ar putea rămâne, în opinia economiştilor, la nivelul actual, de unu la sută, până cel puţin în octombrie 2010. Apoi, ea ar putea creşte la 1,5 la sută la finalul lui 2010, apoi la 1,75 la sută până în martie 2011, şi doi la sută la jumătatea lui 2011. Pe ansamblul lui 2010, economiştii anticipează o creştere de 1,2 la sută, după contracţia de 3,9 la sută estimată pentru anul acesta. Totuşi, estimările lor se înscriu pe o scară de la 0,2 la 2,4 la sută, o marjă importantă, ce reflectă incertitudinile mari ale pieţelor.

Studiul Reuters este pe aceeaşi linie cu ultimele estimări macro-economice ale BCE, care prevede în medie o creştere de 0,8 la sută în 2010. Însă există îndoieli cu privire la reluarea creşterii în zona euro, unde Italia şi Spania au rămas în urmă, în vreme ce Germania şi Franţa sunt cel mai bine situate. Marţi, revizuirea în scădere a raitingului Greciei de către agenţia Fitch a resuscitat temerile cu privire la amânările dificile pentru ţările din zona euro cele mai afectate de criza financiară.

‘Un aspect important al reluării în zona euro este performanţa foarte scăzută a economiilor periferice’, este de părere analistul Laurent Bilke, de la Nomura. Un alt motiv de nelinişte: Marea Britanie, partener comercial major al zonei euro, va avea o creştere modestă în 2010, de 1,1 la sută, după o recesiune de 4,6 la sută în 2009. Este puţin, faţă de Statele Unite, a căror economie se estimează că va creşte cu 2,6 la sută pe an în 2010.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.