EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Cursul ar fi fost azi la 6 lei/euro fără acordul cu FMI

6

Cursul de schimb ar fi ajuns la un nivel de 6 lei/euro dacă România nu avea acordul cu Fondul Monetar Internaţional, a declarat miercuri (9 decembrie 2009), într-o dezbatere pe tema crizei, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României.

‘Mulţi au fost surprinşi de valoarea împrumutului. Am luat 20 de miliarde euro ca să se apărăm moneda, altfel azi cursul era la 6 lei/euro’, a spus Croitoru. El a explicat că la FMI au fost făcute studii despre intrările masive concomitente de capitaluri, aşa cum s-a întâmplat în mai multe ţări în perioada 2002-2008 după criza din Uruguay, iar la BNR se ştia ce va urma când aceste intrări concomitente de capitaluri încetează.

‘Există studii şi se ştie ce se întâmplă în cazul intrărilor concomitente de capitaluri – aprecierea monedei, bubble-uri (‘baloane’ / aprecieri mari şi artificiale ale preţurilor activelor – n.r.), creşterea PIB peste potenţial. Am cheltuit 10 miliarde euro pentru a menţine cursul deasupra nivelului de 3,1 lei/euro. Ştiam şi ce va urma când intrările masive de capital încetează – deprecierea monedei, descreştere economică abruptă. Din 2004 miniştrii de Finanţe au primit mesaje de la BNR – ,,va veni criza’, iar criza a venit’, a spus Croitoru.

loading...

Citește și
Loading...

6 Comentarii
 1. ovi spune

  niste oameni fara inteligenta; era mai bine un curs de 6 lei/euro decat imprumutul de la fmi, pe care il vom plati cu mult mai mult decat daca ar fi fost 6 lei/1 euro. vom vedea peste 2-3 ani care va fi situatia reala, si cand va trebui sa facem iar imprumut si iar imprumut, pana vom vinde tot ce inseamna romania/romani

 2. ana spune

  probabil nu ai credite in eur, daca iti permiti sa afirmi asa ceva. Totul se raporteaza la cursul lei/eur, taxe, accize…..un curs de 6 lei/eur ne-ar fi ingenunchiat si mai tare. Cat crezi ca ar fi ajuns sa coste alimentele, bunurile de larg consum la un curs de 6 lei/eur?

 3. vali spune

  ovi, bati campii, pe mine ca patron care are de sustinut bugetul si de platit oameni , un curs de 6 m-ar fi scos de pe piata. astazi sunt la limita dar a trebuit sa concediez jumatate din angajati.

 4. basescu spune

  ovi nu bate deloc campii (din pacate pt noi)!
  daca imprumutul a fost facut doar pt curs, leul va ajunge acolo fara doar si poate (e o chestiune doar de timp). plata imprumutului va face ravagii in conditiile in care romania nu are pur si simplu o economie reala si eficienta si totul se va baza pe taxe marite.

  @ana: toate se scumpesc de la anul, si nu neaparat din cauza fluctuatiei valutare. pe de alta parte nimeni nu intreaba companiile de ce stabilesc facturi in € cand romanii castiga si platesc in lei?

  @vali: un curs de 6 lei/euro ar fi facut ‘scumpe’ importurile (care la noi ating intrari astronomice) si ar fi impulsionat industria locala (vezi caz Islanda care si-a devalorizat voit moneda)

 5. mitica spune

  de ce nu va puneti de acord cu economistul sef al bnr? probabil de aceea nu puteti fi prim-ministru.

 6. @ana spune

  te-am dus eu la banca sa iti iei credite?te-a amenintat cineva cu pistolul la cap? nu te-ai dus tu singurica frumusel la banca sa iti iei credit, ca era doar lapte si miere in tara?Acum suporta cosecintele actiunilor tale !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.