Datoria Greciei a ajuns la 300 miliarde de euro

Datoria Greciei a ajuns la nivelul record de 300 miliarde de euro, aproximativ 125% din Produsul Intern Brut, a declarat joi (10 decembrie 2009), in fata Parlamentului de la Atena, Ministrul adjunct al Finantelor, Filippos Sahinidis, citat de AFP.

‘Datoria tarii a ajuns la 300 miliarde de euro, cel mai mare nivel din istoria moderna a tarii’, i¬a anuntat Filippos Sahinidis pe deputati. În plus, deficitul bugetar al Greciei a ajuns si el la cea mai ridicata valoare din ultimii 16 ani. În proiectul de buget pe 2010, depus luna trecuta la Parlament si care ar urma sa fie votat la finele acestei luni, datoria publica a Greciei pentru 2009 se ridica la 272,3 miliarde euro (sau 113,4% din PIB). Proiectul de buget pe 2010 prevede o datorie de 294,950 miliarde euro (120,8% din PIB).

Joi, premierul grec, Georges Papandréou, a convocat o reuniune de criza a tuturor sefilor de partide pentru a lupta impotriva coruptiei si fraudei fiscale, pentru a trimite ‘un mesaj puternic peste hotare’, aratând dorinta Greciei de a-si asana economia. Reuniunea conducatorilor partidelor de dreapta, comunist, extrema stânga si extrema dreapta se va tine saptamâna urmatoare, sub egida sefului statului, Carolos Papoulias.

Aceasta reuniune se doreste a ‘da un mesaj puternic peste hotare, aratând ca suntem hotarâti sa mergem mai departe, sa ne asanam economia si sa cream perspective pentru o dezvoltare diferita, care va da sperante fiecarui cetatean grec’, a declarat Papandréou.

Separat, ministrul suedez al Afacerilor europene, Cecilia Malmstroem, a carei tara asigura in prezent presedintia rotativa a Uniunii Europene, a apreciat joi ca situatia Greciei este ‘foarte serioasa’ si necesita sprijinul celorlator state membre ale UE, urmând ca subiectul sa fie discutat de sefii de stat si de guvern reuniti la un summit organizat la Bruxelles.

‘Subiectul nu se afla oficial pe agenda liderilor europeni, insa cred ca prim-ministrii si sefii de stat vor aborda informal aceasta chestiune deoarece situatie Greciei este foarte grava’, a declarat Cecilia Malmstroem. Cu toate acestea, presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a exclus joi ipoteza unui faliment al Greciei, tara a carei datorie de stat ar putea ajunge la 113% din PIB la finalul anului.

‘Este total exclus falimentul statului grec’, a declarat Juncker, la Bonn, la congresul Partidului Popular European. Totusi, ‘situatia financiara este foarte tensionata’, a adaugat presedintele Eurogrupului. Grecia a fost retrogradata saptamâna aceasta de catre agentiile de notare Fitch si Standard and Poor’s, pentru amploarea deficitului sau bugetar. Fitch a retrogradat ratingul Greciei la ‘BBB plus’ de la ‘A minus’, cu perspectiva negativa. De asemenea, Standard & Poor’s a pus ratingul Greciei sub supraveghere cu implicatii negative din cauza unor posibile probleme in finantarea datoriei.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.