EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Escaladarea tensiunilor nord-sud la Copenhaga

0

În afara circuitelor oficiale, un document al presedintiei daneze declanseaza nemultumirea tarilor in curs de dezvoltare. Emotia de la ceremonia de deschidere a trecut.

Negociatorii au inceput sa discute miezul problemelor, impartindu-se pe grupe de lucru pentru a incerca sa gaseasca termenii unui acord care sa continue Protocolul de la Kyoto la sfârsitul anului 2012, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Primele tensiuni palpabile au aparut marti, 8 decembrie. În timp ce diplomatii s-au angajat de câteva luni intr-un lung proces de negocieri, presedintia daneza a elaborat in câteva saptamâni un proiect, in colaborare cu mai mule tari – se pare ca Statele Unite si Marea Britanie.

Desi oficial nu exista, documentul, care circula pe sub mâna, a fost publicat marti de ziarul britanic The Guardian, declansând nemultumirea tarilor in curs de dezvoltare, care-l considera prea constrângator in ceea ce le priveste si nu destul fata de tarile industrializate.

“Totul este stupid. În plus, este o versiune foarte veche”, spunea marti un negociator. “Problema este mai ales ca a creat o miscare de neincredere fata de presedintia daneza”, a adaugat el. Mai multe ONG-uri au denuntat si ele metoda de lucru a Danemarcei. “Textul propus de premierul danez este slab si reflecta un demers prea elitist si netransparent al presedintiei”, a apreciat Kim Carstensen, reprezentantul la nivel mondial al Fondului Mondial pentru Natura (WWF).

“Nu exista un singur text, a spus luni, la o conferinta de presa, ministrul danez al climei si viitor comisar european, Connie Hedegaard, care prezideaza summitul. “Avem consultari cu diferite tari de câteva saptamâni sau luni, este treaba noastra”, a spus ea. Episodul demonstreaza ca s-a intrat in miezul problemelor. Acest tip de tensiuni, alimentate de scurgeri de informatii si de zvonuri, s-ar putea repeta in urmatoarele zile, in traditia cunoscuta a marilor runde de negocieri internationale.

Alimentând confruntarea nord-sud, pe care Franta se straduieste sa o evite de câteva saptamâni, negociatorul chinez Su Wei a deplâns faptul ca promisiunile Statelor Unite, ale Uniunii Europene (UE) si ale Japoniei ramân departe de exigentele oamenilor de stiinta. Grupul Interguvernamental asupra Evolutiei Climei (GIEC) prevede o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de la 25 la 40%, in 2020 fata de 1990, pentru a incadra incalzirea in limite rezonabile.

Angajamentul american echivaleaza cu o scadere de numai 3,5%. Aceasta valoare nu poate fi considerata “semnificativa”, a spus cu ironie delegatul chinez. Conferinta de la Copenhaga nu se va finaliza cu “un acord constrângator”, ci cu “o declaratie politica”, a confirmat de la Moscova un consilier al presedintelui rus, Dmitri Medvedev.

Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) a anuntat ca deceniul 2000-2009 ar urma sa fie “cel mai calduros inregistrať de la primele masuratori realizate in 1850.“Observam o tendinta de incalzire, nu exista nicio indoiala in aceasta privinta”, a spus Michel Jarraud, secretarul general al organizatiei mentionate, subliniind ca anul 2009 ar fi, conform unor calcule provizorii, pe locul al cincilea printre anii cei mai caldurosi.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.