Excesul de igienă în copilărie slăbeşte imunitatea adultului

0

Excesul de igiena in copilarie slabeste imunitatea adultului, spune un studiu american desfasurat pe copii filipinezi si publicat miercuri, 9 decembrie. Lasati-va copiii sa se murdareasca, vor fi mai sanatosi, indeamna Thomas McDade, principalul autor al studiului, citat de pub licatia franceza 20minutes.

“Din cercetarile noastre rezulta ca mediul prea curat, prea igienic din copilarie poate creste riscul de a face mai multe inflamatii la vârsta adulta, prin urmare de a contracta un numar mare de boli la vârsta adulta”, mai ales cardiovasculare, subliniaza McDade.
Obiectivul acestui studiu, realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea de Nord-Vest din Chicago, este de a intelege in ce masura mediul unde se dezvolta copiii afecteaza producerea proteinei C-reactive (sau CRP), care creste in cazul inflamatiilor, adica atunci când corpul reactioneaza la o infectie sau rana.

Cercetatorii au studiat datele unui studiu desfasurat in Filipine, pe copiii a 3.327 femei, nascuti in anii 1980, de la nastere pâna la 22 de ani. Copiii au fost supravegheati din doua in doua luni in primii doi ani ai vietii, apoi din patru in patru si din cinci in cinci ani. Igiena facea parte din elementele controlate (mai ales pentru a afla daca copiii locuiau cu animale domestice – porci sau câini), ca si salariul parintilor.

Esantioanele de sânge au pus in evidenta faptul ca acesti copii filipinezi au suferit de mai multe boli infectioase decât copiii americani. În schimb, odata ajunsi la vârsta adulta, sângele lor prezenta o concentratie de CRP mult mai scazuta decât la americanii de aceeasi vârsta, având prin urmare mai putine inflamatii, mai precizeaza publicatia franceza 20minutes.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.