Feriţi-vă de anomalia e-societate!

Viata politica, sanatate, educatie: Estonia se afla de mai multi ani in avangarda utilizarii Internetului in viata publica, sub toate toate formele sale. Dar acest fenomen ar putea fi in detrimentul vietii adevarate, avertizeaza un editorialist de la Eesti Ekspress, citat joi (10 decembrie 2009) de presseurop.eu.

Suntem atât de obisnuiti sa traim cu tot ceea ce este “e-” ca vorbim de e-politie, de e¬guvernare, de e-stat, de o e-scoala, de e-sanatate si am putea continua multa vreme asa. Or, in spatele tuturor acestora se afla mai multe pericole.
Toate aceste solutii ale tehnologiei informatiei sunt minunate – ele permit sa economisesti timp, bani, nervi si multe alte lucruri inca. Dar ar putea constitui un pericol daca aceste resurse devin obiective in sine. Ceea ce devine important pentru e¬guvernare este e-conexia, de care nu depind nici continutul si nici calitatea muncii reale a guvernului.

Se vorbeste adesea de e-sanatate, care utilizeaza capacitatea Internetului de inalt debit pentru a transmite informatii extrem de rapid si la nivel global. Or, sanatatea reala ar putea avea de suferit. Finantam o e-scoala, dar banii nu se cheltuiesc pentru organizarea sa si pentru programe de invatamânt ci servesc pentru crearea unei baze de date. Adevaratul sens al lucrurilor a fost uitat pe traseu.

Altfel spus – adauga presseurop.eu – realitatea dispare, adevaratele sentimente slabesc si vor sfârsi prin a fi inlocuite de e-dragoste (sexul virtual exista deja) sau de SMS-uri codate. Apoi cu cât exista mai multe e-solutii si e-comunicare cu atât va exista mai putina comunicare reala. Ar putea fi amuzant si economic de a organiza e-casatorii care sa ofere e-fericire si e-invitati la cheie. Acestia vor degusta delicateturi care coboara in farfuriile lor precum cuburile de Tetris si vor bea e-alcool care nu ii va imbata. Daca toate acestea sunt pe placul maselor, este perfect. Este ceea ce trebuie pentru a fi reales.

E-alegerile sunt deja in curs de a deveni un obiectiv in sine. Rezultatul, sensul procesului electoral – de a acorda un mandat cuiva pentru ca acesta sa reprezinte cetatenii si sa le apere interesele – este pe cale de a se pierde, sau cel putin a devenit lipsit de importanta.
E-managementul este in acelasi timp confortabil si rapid dar a dat nastere unui sistem unde omul este secundar si este in mare parte exonerat de orice responsabilitate. “Trimiteti-ne un mail si vom vedea…”, e de subinteles ca daca vom primi o factura care contine o eroare (si bineinteles ca vom ajunge sa primim una), vom obtine o scuza de genul : “Dar este calculatorul cel care mi-a indicat…”.

Mijloacele au devenit atât de importante ca viata obisnuita a oamenilor a fost inlocuita de o oarecare e-viata, care a inceput sa joace un rol in toate domeniile. Dar poate ca e mai bine sa evadezi din viata reala, daca aceasta nu te mai satisface, sa te ascunzi in spatele unei e-vietii, sa stabilesti e¬relatii si sa te lasi condus la e-cimitir prin sistemul de operare?

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.