EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Fitch a confirmat ratingurile negative ale Bancpost şi Banca Românească

Fitch a confirmat ratingurile Bancpost şi Banca Românească, în urma revizuirii în scădere a ratingurilor băncilor mamă din Grecia, National Bank of Greece si EFG Eurobank, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Fitch a confirmat ratingul ‘BBB’ pentru împrumuturile pe termen lung, cu perspectivă negativă şi calificativul pe termen scurt la ‘F3’ pentru Bancpost, al cărei acţionar majoritar este EFG Eurobank. Agenţia de evaluare financiară a confirmat ratingul ‘BBB’ pentru împrumuturile pe termen lung, cu perspectivă negativă şi calificativul pe termen scurt la ‘F3’ pentru Banca Românească, al cărei acţionar majoritar este National Bank of Greece (NBG).

Marţi Fitch Ratings a modificat ratingurile a cinci bănci greceşti şi a revizuit în scădere datoria guvernamentală garantată, în urma revizuirii în scădere, marţi, a ratingurile Greciei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, de la ‘A minus’ la ‘BBB plus’, cu perspectivă negativă, şi a ratingului pe termen scurt în valută, de la ‘F1’ la ‘F2’.

Fitch a revizuit în scădere ratingurile pentru datoriile pe termen lung a primelor 4 bănci comerciale din Grecia: National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank (Alpha), Efg Eurobank Ergasias (Eurobank) şi Piraeus Bank (Piraeus), de la ‘A minus’ la ‘BBB plus’. De asemenea agenţia a revizuit a revizuit şi ratingul de suport pentru cele patru bănci cu o treaptă.

Fitch a revizuit în scădere şi ratingul de suport al Alpha, Eurobank şi Piraeus, de la ‘2’ la ‘3’, perspectivele ratingurilor pentru Alpha, Eurobank şi Piraeus sunt negative, în timp ce perspectiva ratingului National Bank of Greece este stabilă. De asemenea agenţia a confirmat ratingurile individuale ale National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank (Alpha), Efg Eurobank Ergasias (Eurobank) şi Piraeus Bank (Piraeus).

Fitch a revizuit în scădere ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Agricultural Bank of Greece’s (ATEbank), de la ‘BBB’ la ‘BBB minus’. Perspectiva ratingului este negativă, reflectând-o pe cea a ratingului suveran al Greciei. Ratingul pentru datoriile pe termen lung şi ratingul de suport al ATEbank se bazează pe ratingul suveran al Greciei deoarece statul grec este acţionarul majoritar al băncii.

Revizuirea ratingurilor de suport ale celor cinci bănci elene reflectă punctul de vedere al agenţiei că, în timp ce înclinaţia guvernului Greciei de sprijinire a băncilor rămâne neschimbată, abilitatea sa de a realiza acest lucru a fost redusă, după cum este reflectat în revizuirea în scădere a ratingului Greciei.

Perspectiva negativă a ratingului pentru Alpha, Eurobank şi Piraeus indică provocările cu care se confruntă băncile în gestionarea mediului operaţional mult mai dificil din Grecia dar de asemenea şi pe pieţele externe unde ele operează, în special în statele din Europa de Est.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionarul majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank , care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata